AK Parti meclis grubu başkan yardımcısı türban yasağını kaldırma konusunda bir uzlaşma aramak amacıyla dün CHP kendi meslektaşları ziyaret etti. Şaşırtıcı olmayan birçok için, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) siyasi partiler, sivil toplum grupları ve kadın binlerce arasında hayal kırıklığı giden, üniversite kampüslerinde başörtüsü kullanımına ilişkin azılı yasağın kaldırılmasına katkıda bulunmak için önceki bir rehin çekildik var öğrenciler yıllarca Müslüman giysi çevreleyen çıkmaza bir çözüm bekliyoruz. Ayrıca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya Yargıtay statükonun verdiği desteği vurgulamak için gelmiş bir mesaj yayınladı. üst mahkeme başörtüsü için resmi bir hoşgörü tahammül asla güçlü bir gösterge yılında üniversitelerde başörtüsü serbest kullanımı laikliğin zarar edeceğini savundu.
Her iki gelişme Türkiye'deki başörtüsü özgürlüklere ilişkin bir siyasi ve hukuki uzlaşma hala uzak olduğunu göstermiştir. başörtüsü kullanılması 1997 post-modern darbesinden sonra üniversitelerde yasaklandı. Türkiye'nin askeri ve yüksek yargının türban cumhuriyetin laik kimliği için bir tehlike teşkil inanıyoruz.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) temsilcileri, yasağın kaldırılması için bir uzlaşma aramak amacıyla Çarşamba günü ana muhalefet CHP'nin parlamento ofisi ziyaret etti. Bekir Bozdağ, Ayşenur BAHÇEKAPILI, Suat Kılıç, Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş iktidar partisinden - tüm meclis grubu başkan yardımcısı - sabah saatlerinde ana muhalefet partisi kendi meslektaşları ziyaret etti. Ziyaret Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti lideri tarafından bir emir izledi. Geçen hafta, başbakan yardımcısı ve diğer siyasi partiler kendi meslektaşları ile görüşmeler siyasi adımlar başörtüsü yasağının kaldırılması için alınması gereken görüşmek üzere partinin meclis grup başkanları emretti.
AK Parti ortak bir komisyon namlı yasağı üzerinde çalışmak için Meclis kurulacaktır önerdi. Ancak CHP bu komisyona üye göndermek için asla kabul etmeyeceklerini söyleyerek reddetti. Yerine, parti iktidar partisi yasağının kaldırılması için bir "paket" hazırlamalı ve onay için muhalefet partileri ile gönderebilirsiniz "dedi.
CHP meclis grubu Başkan Vekili Kemal Anadol, AK Parti ziyaretinden sonra bir basın toplantısı denilen ve başörtüsü yasağının kaldırılması için "önkoşul" uzun bir liste söz konusu. O samimiyetsiz olma iktidar partisini suçladı. "Bu [türban yasağını kaldırma çabalarına] Türkiye'nin karartmak için bir işlemdir. Bu Yükseköğretim Kurulu [YÖK] ve milletvekili dokunulmazlığı sisteminin kaldırılması için ve yüzde 10 seçim barajını düşürmek kabul etmedikçe CHP iktidar partisine destek vermeyecek "diye belirtti.
CHP yüz seksen derece dönme AK Parti tarafından eleştiri ile karşılandı. Erdoğan, başörtüsü yasağının kaldırılması için CHP tarafından ortaya koyduğu ön koşullar ana muhalefet partisi kendi sözü de sorunun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla samimi olmadığını göstermiştir "dedi. "Onlar [CHP] mitingler sırasında ön ses vermedi. Ön teker teker ortaya çıkmaya başladı. Tüm ana muhalefet partisi samimiyetsizlik göstermektedir. CHP her zaman aynı şeyi yapar. Onlar, sabah farklı konuşur ve farklı akşam, "dedi.
Bozdağ da başörtüsü sorununa yaklaşımını da CHP'nin samimiyetine güven eksikliği dile getirdi. O AK Parti'nin sorunu çözmek için bir meclis komisyonu kurulmasını önerdi, ancak AK Parti'nin önerisi tarafından karşılandı olduğunu söyledi "önkoşul."
Başörtüsü özgürlüğüne karşı yeni CHP pozisyonu henüz tartışmalı yasağı kurtulmak için geçmiş sözü başka bir U dönüşü olduğunu. anayasa değişiklik paketi üzerinde 12 Eylül referandum kısa bir süre sonra, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin yasağını kaldırma çalışmaları olacağını alenen ifade etti. Benzer şekilde, partinin eski lideri Deniz Baykal, çözülme amacıyla 2009 yılında parti saflarına sadık laik CHP ve muhafazakâr seçmenler arasında buz kadın kapalı kalabilir. Ancak, 2008 yılında CHP'nin bir anayasa değişikliği paketi ile başörtüsü yasağının kaldırılması için meclis çabaları tıkalı vardı.
AK Parti meclis grubu başkan yardımcısı türban yasağını kaldırma konusunda bir uzlaşma aramak amacıyla dün CHP kendi meslektaşları ziyaret etti.
Türkiye eylemleri CHP içinde sözcüklerden daha yüksek sesle konuşmak, dün bir kez daha tanık oldu. Kılıçdaroğlu, sık sık, "değişim" ve ana muhalefet partisi içinde "iyileştirme" vurgulayan mesajlar veriyor ama parti liderleri sert muhalefeti ile karşı karşıyadır. AK Parti ile uzlaşma Dünün başarısızlık CHP yanlısı statüko üyeleri tarafından çabalarına boyun eğmez bir sonucu olduğu düşünülmektedir.
Üst Savcı AK Parti tehdit
Temyiz Başsavcısı Yalçınkaya Yargıtay örtük Çarşamba günü yapılan bir açıklamada bir "kapatma davası" ile AK Parti tehdit etti. O sert laiklik zedeleyecek Müslüman giysi kullanımı söyleyerek, üniversite kampüslerinde başörtüsü özgürlüğü için alınan son adımları eleştirdi.
Siyasi partilerin eylemleri, devletin bağımsızlığına, millet egemenliğine, demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine aykırı olup olmadığını üst savcısına göre, Yargıtay Başsavcılığı ve Anayasa Mahkemesi incelemek hakkına sahiptir, insan hakları ve ilke eşitlik. beyanı ile, Yalçınkaya savcılık başörtüsü özgürlüğü konusunda AK Parti'nin adım soruşturma olabileceğini ima etti.
İktidar partisinin başörtüsü yasağının kaldırılması için bir anayasa değişikliği paketini kabul etmesinin ardından, 2008 yılında AK Parti aleyhine bir kapatma davası açtı. Anayasa Mahkemesi, ancak parti kapatmayı reddetti. Yalçınkaya açıklamaya bir yanıt AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik geldi. O bir savcı doğru olanı ve ne değildir, kendi başına karar verme yetkisi olmadığını söyledi. O da hiç bir parlamento olacak görmezden hakkına sahiptir "dedi.
Üst savcı sert Taha Akyol, Milliyet Gazetesi köşe yazarlığı tarafından eleştirildi. O savcının beyanı ifadesi olduğunu söyledi "geri kalmışlık." "Ben kuvvetle Yargıtay başsavcısı ve Yargıtay beyanı kınıyoruz. Açıklama siyaset etkilemeye yöneliktir. onun geçmiş tablolar göz önünde bulundurursak, savcı siyasete karışmaması kaçınmak gerektiğini düşünüyorum "dedi.
MHP, BDP teklif şartlı destek özgürlük eşarp için
AK Parti heyeti daha sonra Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ofisleri TBMM'de ziyaret etti. İki parti belli şartlar sadece ama, başörtüsü özgürlüğü için planlanan anayasal adımlar için destek sözü verdi.
MHP meclis grubu Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, partisinin konuyu bir siyasi ya da milli meselesi haline gelmez koşuluyla başörtüsü sorununun çözümü yana olduğunu söyledi. O da MHP yönetiminin daha sonra üzerine türban sorununu görüşmek üzere planlanan bir meclis komisyonuna üye göndermek isteyip istemediğinizi kararını duyuracak söyledi.
Bengi Yıldız, BDP meclis grubu başkan yardımcısı, partisinin başörtüsü özgürlüklere ilişkin herhangi bir anayasa değişikliği için sıcak olduğunu söyledi. O da parlamento çalışmaları ve başörtüsü ile sınırlı olmaması gerektiğini dev adımlar Aleviler, Süryaniler ve diğer azınlıklar için daha geniş özgürlükleri güvence altına alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.
"Biz başörtüsü sorunu siyasi bir mesele yapma fikri karşıyız. Başörtüsü iyi değerlendirilmelidir. Meclis bu konuda tek muhatabı değildir. Ana adreslere sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve en önemlisi milletiz. Başörtüsü sorunu 'buts' ile çözülemez "diye sürdürdü.
16
15
14
13
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.