16 Ekim 2010 Cumartesi

TÜRKİYE FÜZE KALKANI PROJESİYLE ULUSAL VE BÖLGESEL ÇIKARLARINI DENGELEMEYE ÇALIMAKTADIR.

Perşembe günü Brüksel'de NATO toplantısı öncesinde Letonya Savunma Bakanı Imants Viesturs Liegis (L) ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül konuşuyor. Türkiye'de son bir anlaşma sistemi, komşularının any ve aynı zamanda Ankara milyarlarca save help umuyor to bir tehdit olmasını sağlayacaktır emin olmak için çalışıyorum, planlı bir NATO füze savunma sistemi üzerinden Amerika Birleşik Devletleri with hassas görüşmeler olduğunu kendi planları dolar bir ulusal füze kalkanı oluşturmak.




ABD'den meslektaşları ile bir araya geldi ve diğer Perşembe günü Brüksel'de NATO toplantısı sırasında ülke müttefik Savunma Bakanı Vecdi Gönül, görüşmelerin füze kalkanı planları "NATO-ize" nasıl olduğunu Cuma günü Ankara'da gazetecilere verdiği demeçte, tüm 28 müttefikleri bunu tartışmaya ve sağladığı korumadan yararlanmak gerekir anlamına gelir. Sorunu ilk kez, ama bir ABD planı olarak ortaya çıktı daha sonra tüm ittifak füzeler karşı koruma sağlamak için güncellenmiştir. Gönül, ABD ile görüşmelerde füze kalkanı konusunda nihai anlaşmanın koşulları hakkında olduğunu söyledi ve bazı koşulları kabul etmesini Ankara ABD'den herhangi bir baskı reddetti.

ABD'nin ilk Çek Cumhuriyeti ve Polonya Devlet Başkanı Barack Obama tarafından geçen yıl hurdaya ayrılmıştır NATO üyelerinin de bir kara tabanlı füze kalkanı kurmak planlıyor. ABD ve NATO yetkilileri şimdi de askeri ittifak resmen Avrupa'da bir füze savunma kalkanı için Obama yönetiminin planı katılmasını bekliyoruz söylüyorlar, ama ABD'nin anti-füze radar kurulum için potansiyel bir ev sahibi olarak gören Türkiye, tamamen kabul etmemiştir planları ile, planlı kalkan İran veya Rusya için bir tehdit olarak inşa olmayacağını garanti talep ediyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Perşembe günü kısa bir toplantı yaptı Gönül, planlanan sistemle herhangi bir ülkeyi hedef olmadığını Cuma günü yineledi. "NATO herhangi bir ülkeyi hedef almaz. NATO Avrupa-Atlantik bölgesinin savunulması için çalışan bir örgüttür "diye söyledi.

Türkiye, ancak füze kalkanı bir saldırı olarak algılanan olmaz böylece Avrupa'daki tüm NATO üyelerine füze tehditlerine karşı savunma sağlayan olmasında ısrar ediyor bölgedeki herhangi bir NATO dışı ülke tarafından bir savunma, araç olarak.

Türkiye'nin son yıllarda, ama onlarca yıldır NATO üyesi olan, aynı zamanda Rusya ve İran ile yakın siyasi ve ticari bağlantıları inşa etti. Ankara planlanan füze kalkanı bu ülkelerden herhangi biri tarafından düşman olarak algılanması gerektiğini ısrar ediyor.

Türk yetkililer zihninde ikinci bir endişe NATO'nun füze kalkanı kendi ulusal füze savunma sistemi oluşturmak için Ankara'nın planlarını nasıl etkileyeceğini olduğunu. "Bu [ulusal füze savunma planını] pahalı bir proje olduğunu ve NATO'nun füze savunma sisteminin Türkiye topraklarının tamamı kapsıyorsa, biz önemli ölçüde maliyetleri azaltabilir," Gönül "dedi.

Amerika Birleşik Devletleri bina ve işletim kalkan Avrupa üzerinden faturasını çoğu ayak olur. sistemine bağlantı için diğer NATO üyeleri için kombine maliyeti yaklaşık 200.000.000 $ 10 yılda olduğu tahmin edilmektedir, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen savunma ve dışişleri bakanlarının Perşembe günkü toplantıda söyledi.

Türkiye'de değil kalkan karşı

Gönül, Türkiye'nin bu konuda Türkiye'nin pozisyonunu koyarak olarak kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, füze savunma sistemine karşı olduğunu öne süren haberleri yalanladı "itirazları."

"Böyle bir şey yoktur; biz karşılıklı müzakere konum," Gönül ABD planlanan füze savunma sistemi katılmak konusunda nihai bir karar vermek için Türkiye'ye baskı olduğuna dair haberler hakkında sorulduğunda yanıt verdi.

Bu konuda Türkiye'nin tutumu değil gibi "itiraz" örmektir olarak kabul edilmemelidir "karşılıklı müzakere koşulları," dedi.

Daha önce Brüksel'de, Gates ayrıca bu konuda Türk-Amerikan iletişim açıklayan, bu tür haberleri yalanladı "bir müttefik ile konuşma." Gates'in sözleri ile yaptığı görüşme sonrasında, Perşembe günü Clinton ile düzenlediği ortak basın toplantısında bir soruya yanıt olarak geldi Türkiye'nin Davutoğlu ve Gönül.

"Biz Türkler ile ilgili birçok konuda konuştuk. Açıkçası, bir ittifak çapında toprak ve nüfus füze savunma yaklaşımı geniş tartışıldı bu konulardan biri bugün oldu. Sanırım Türkler üzerinde baskı olmadığını söyleyebilirim, ama biz müttefiklerinden biri olarak onlarla devam konuşmalar yaşıyorsanız, ABD'nin Türkiye üzerinde baskı yaratmaktadır "Gates düşündüren raporlar hakkında sorulduğunda," dedi "unsurların ev sahipliği yapacak planlanan füze savunma ekran.

Türk tarafı "sistemi, NATO ise NATO üyelerinin bütünü kapsar ve güvenlik, tüm NATO üyelerinin ihtiyaçları karşılayacak şekilde planlandı" diye bir anti-füze sistemi planları onay verebilir ABD anlattı Türk diplomatik kaynaklar, Anadolu haber ajansı Perşembe günü geç saatlerde söyledi.

böyle bir planı onaylamadan ise bu koşullara ek olarak, Ankara şiddetle, ittifak karşı bir tehdit olarak, belirli bir ülkenin adlandırma karşı çıkıyor. NATO Genel Sekreteri Rasmussen sahip 19 Kasım ve 20 Lizbon'da bir zirvede ele alınacağını bir füze savunma sistemi için ihtiyaç hakkında üye ülkeler arasında geniş bir mutabakat olduğunu söyledi.

Paris'te, bir Fransız yetkili, Fransa bir NATO çapında füze savunma sistemini destekler ve bu fon yardım etmeye istekli olduğunu söyleyerek, ülke şüpheci olduğunu daha önce söylentileri yalanladı.

Brüksel toplantısında NATO bakanları, bu arada, az 9.000 ve 11 geçerli rakam üçte bir oranında NATO komuta üsleri sayısının bazı 13.000 den askeri ittifak personeli kesmek için Rasmussen'in önerisini kabul etti.

En azından bir komuta üssü Türkiye, Gates de kalması gerektiğini, ancak görüşmede ısrar etti, Türk diplomatik kaynaklar Gates ana misyonu olan tam yapmaya hazır olmaktır, İzmir'de NATO Müttefik Hava Unsur Komutanlığı anlamına geldiğini belirterek, Anadolu anlattı operasyon NATO'nun bölge genelinde hava operasyonlarının aralığı. bazlar hakkında kesin bağlayıcı karar Lizbon Zirvesi'nde yapılacak, ancak liderler toplantısında kapalı olmak hangi bazlar adını vermeyeceğim. Bu karar daha sonra yapılacaktır.

Türkiye İzmir'de komuta üssü kapatma lehine değildir.