12 Temmuz 2010 Pazartesi

Eski Büyükelçi Hovhannisyan Zürih Protokolleri terk edilmemelidir diyor

David Hovhannisyan, eski büyükelçi ve Türk Ermeni Uzlaşma Komisyonu (TARC) üyesi, onlar iki uzaklaşmış komşu ülke arasındaki ilişkilerin normale için iyi bir temel sağlamak için Türkiye ve Ermenistan protokolleri Zürih Ekim 2009 yılında imzalanan terk gerektiğini söyledi.
Protokoller, iki ülke arasında çılgınca diplomasi ay sonucunda imzalanmıştır. sonunda bu iki çok değerli belgeler edildi. Protokolleri kötü değil "diye protokollerin onaylanması sonrasında, orada ticaret, çevre gibi birçok alanda Türkiye ile Ermenistan arasındaki işbirliği anlaşmaları olacak ki dışarı işaret ederek, kültür ve güvenlik.

"Bu protokollerin hangi ileri ilişkilerinin normalizasyonu hareket etmek için iyi bir temel vardır yüzden. Ben onları unutmak ya da ilgili başka bir şey düşünmek gerekir sanmıyorum, "diye Pazartesi Talk için Today's Zaman söyledi.

protokollerin imzalanmasından sonra Türkiye ile Ermenistan arasında resmi diyalog süreci geçen yıl protokolleri sınır ve yeniden diplomatik ilişkiler kurmak yeniden açılması çağrısında karşın, çünkü onlar da milletin parlamentolar nedeniyle onaylanmamıştır sahip durdu oldu bazı konularda anlaşmazlık.

bölge Dağlık Karabağ çevreleyen Ermenistan'ın çekilmesi konusu Ankara, sık sık bu adımı Ermenistan ile sınır açılması için yol kolaylığı işaretini verdi için önem taşımaktadır. Bununla birlikte, protokollerin Dağlık Karabağ ihtilafının herhangi bir başvuru yapmak istemiyorum ama her iki ülkenin protokolleri kendi parlamentoları tarafından "makul süre içinde onaylanması gerektiği görüşündeler."

Ermeni silahlı kuvvetlerinin Azerbaycan 1992 yılında Dağlık Karabağ bölgesi ve yedi çevre ilçeler dahil olmak üzere yüzde 20 oranında işgal sonrasında Türkiye, Ermenistan ile 1993 yılında Azerbaycan ile dayanışma içinde sınırını kapattı.

Biz eski Büyükelçisi Hovhannisyan için 8 Temmuz toplantısında "Türkiye-Ermenistan Politikası Sohbet sırasında," bizim sorulan sorular kendisinin, Kültür Üniversitesi İstanbul katıldı içinde.

Hatta eğer Türkiye ve Ermenistan arasındaki yakınlaşma ve durdu olmuştur protokolleri arasında imzalanan pratikte öldü, bunların terk edilmemelidir inanıyoruz. Ne mahkumiyet için sebepleri nelerdir?

Protokoller, iki ülke arasındaki çılgınca diplomasi ay sonucunda imzalanmıştır. sonunda bu iki çok değerli belgeler edildi. Protokolleri fena değil. iki ülkenin parlamentoları protokollerini onaylamak sonra, ticaret, çevre de dahil olmak üzere Türkiye ile Ermenistan arasında birçok alanda işbirliği anlaşmaları olacak, kültür ve güvenlik. Bu protokollerin iyi bir temeldir ileri ilişkilerin normale taşımak için öylesine. Ben onları unutmak ya da ilgili başka bir şey düşünmek gerek olduğunu sanmıyorum.
Ama onayladı değildi.

onları onaylayan değil nedeni iç, iç sorunları nedeniyle biridir. Yapmamız gereken bizim tartışmalar devam etmek ve insanların çemberi genişletmek ve sivil toplum sürecine dahil oldular [grup] olduğunu. Biz nasıl diğer tarafın bakış açısını görmek ve geleceğe yönelik beklentilerini değil, sadece anlamak bu şekilde Türk-Ermeni ilişkileri açısından değil dünya.

Sen TARC, uzlaşma çabalarının ilk görev almıştır. Ne Bugün farklı o günlerde bir masa etrafında oturmuş ve uzlaştırmaya çalışıyor göre nedir?

Birçok şey farklı. O zaman, çok karşılamak zordu ve uzlaşma hakkında konuşacağız. TARC Ermeni üyeleri Ermenistan'ın ulusal çıkarların Hainler olarak etiketlenmiş edildi. Şimdi her iki taraftan araya bir sürü insan vardır ve kimse ihanet onları suçluyor. Çevre oldukça farklıdır. Yani niye anakronik olarak siyasilerin tutum görüyorum. Dünyanın farklı, o değişti.

Yapılması gereken bu yönde politikacılar itmek gerekir?

Öncelikle, insanlar, ne olup geçmişi hakkında olduğunu anlamamız gerekir gibi. Biz onu tanımak gerekir. Yakınlaşma, iki ülke arasındaki olası soykırımı tanıma sadece sonra. Devletlerin çıkarları ile tahrik edilir, ama insanlar değerler gerekir. amacıyla daha istikrarlı ve güvenli bir ortamda, farklı bakış açılarından geçmişimizi anlamak gerekir yaşamak için. Bu anlayış birbirlerine yaklaştırarak değerlerimizi getirecektir. Sonra, tarihin karşılıklı anlayışına dayanan, ortak bir gelecek yaratabilirsiniz.

Bir makale yazdığı size gösterilir 'yeni nesil Türkiye'nin siyasal elit Ermenistan'la ilişkilerin iyileştirilmesine yardımcı olabilir egemen olduğu.' Misiniz bu fikri üzerine ayrıntılı?

Biz dünyada bir geçiş dönemi bulunmaktadır. bir sanayi sonrası toplumdan bilgi toplumuna değişen Çünkü, bilgi büyük bir hızla alışverişinde ediliyor. Bu durum biz] yüz [sorunları da dahil olmak üzere her şeyin bizim algılamaları değişti. Ama bizim liderler hala eski şartları ile ilgili sorunlar tarif etmektedirler. Ancak, siyasi seçkinlerin yeni nesil dünyanın yeni bir anlayış vardır. Ben Türk liderliği bu gözlemledim.

Ne Ermenistan liderlik hakkında?

Ermenistan'daki en büyük sorun yönetimi. Biz yeni bir devlet devlet gelenekleri olmadan, vb Ama varlık, asıl sorun yönetimi dahil olmak üzere birçok sorun var. Şimdi Ermenistan bu konuyu görüşüyorlar. [Biz Sovyet döneminin ya da Batı toplumlarında olduğu gibi benzer bir idare], ancak yenilikçi ve esnek bir şekilde ülkeyi yönetmek istemiyorum.

panel sırasında, bazı katılımcılar, Türk halkının Dağlık Karabağ sorunu hakkında bilmiyorum önerdi. Ne Türk halkı Dağlık Karabağ sorunu hakkında bilmeniz gereken düşünüyorsunuz?

Sanırım bilgi eksikliği var sanmıyorum. Ama bir şey unutuldu gitti: Tüm devletler kendi kaderini tayin hakkı temelinde kurulmuştur. Ermenilerin Dağlık Karabağ ve Azerbaycan'daki güvenli hissetmiyorum. Ermenilerin Azerbaycan'da birçok ilden şiddet yoluyla yerlerinden edildi unutmayın. Dağlık Karabağ halkı kendi kaderini tayin hakkına sahiptir.

İşte yenilenen Madrid İlkeleri ile ilgili haber oldu, ancak Ermenistan ve Azerbaycan onları kabul etmeye hazır görünmüyor.

Ermenistan] resmi pozisyonu [bu yenilenmiş ilkeleri kabul edilebilir olduğunu, ancak ayrıntılar üzerinde çalışmak gerekir. Bu resmi Ermeni konumdur. O şeytan ayrıntılarda olduğunu düşünüyorum. Ve net değil çok detay vardır. Bazı bölgelerin asker kaldırırsanız, güvenlik ile oynuyorsunuz ve cephe korumak için daha fazla asker gerekiyor. biz gerçekten sorunu çözmek istiyorsanız, bu belgenin tüm noktaları üzerinde yüzde 100 mutabakat gerekir. Ben Minsk Grubu eş bütün puanları üzerinde anlaşmaya sandalyeler şüpheliyim. Bu belge yarı hazır, tam değildir. Diplomatlar üzerinde çalışmaya devam etmelidir. çatışmalar okuduktan sonra, ben iki yolu bir sorunu çözmek için keşfetti.
Dağlık Karabağ ihtilafının 'Dönüşüm olası bölgesel birlik üzerinden' olduğunu

Nedir bunlar?

Bir alternatif demokratik bir çözümdür. Orada Quebec örneğidir. Onlar bir referandum ve daha az yüzde 1 kişi Kanada'da Quebec tutmak istedim Kanadalı] [daha vardı. Bu saydam, demokratik toplumun bir gösteri oldu. Ne yazık ki, toplumun demokratik değildir ve birçok sorunları vardır. kimse diğer tarafın oylama sonuçlarına güven çünkü biz Dağlık Karabağ için bunu yapamam.

Senin hakkında bir çatışma taşıma iki şekilde bunu çözmek için konuşuyorlardı.

Evet, başka bir çatışmanın dönüşüm. Bunu nasıl Avrupa birliği, Jean Monnet, Konrad Adenauer ve Charles De Gaulle baş mimarları tarafından yapıldığı şekilde bir çatışma dönüştürmek mi? Biz bölgede işbirliği yapmaya başlamak gerekir. Bu bizim egemenlik parçası delege kabul edersek, bizim sorunları çözmek anlamak gerekir Dağlık Karabağ sorunu gibi. Ve Türkiye bu düzeni çok önemli bir rol oynayabilir.
Şuna ayrıntılı? Türkiye nasıl burada bir rol oynayabilir?

Türkiye'nin büyük bir ekonomi ve genç bir nüfusa sahip büyük bir ülkedir. Ben bu konuda iyimserim. Biz Avrupa Birliği, bilir gibi bir şey yaratmak Eğer bu olasılık çok uzakta şimdi olsa da, belki bir gün Avrupa Birliği ile birleşir. Ama biz kendi AB oluşturabilirsiniz.

Fakat bazı gözlemciler, Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınırın bu açılış Dağlık Karabağ sorununa çözüm engel olacağını söylüyorlar. Hakkında ne demek ki?

Ben aynı fikirde değilim. Sadece sınırın açılması, ancak Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi bir çözüm için çok umut verici ortamı yaratacak. Türkiye bölgesel ilişkiler üzerinde olumlu etkisi olabilir. Türk-Ermeni yakınlaşması tüm bölgesel konular üzerinde olumlu bir etkisi olurdu. İlişkiler [Türkiye ile Ermenistan] tarihleri arasında bölgesel güvenlik için önemlidir. Onlar kritik bütün bölge için vardır. Normalleştirme ilişkiler, insanlar, bilgi, vb Bu değişim bölgede olumlu bir rol oynayacağını malların dolaşımı alanında birçok kanal açabilir.

rebrenica YILINDA BARIŞA DAİR UMUTLAR

bir törende 755 yeni belirlenen kurbanların ölümüne kalır gömmek üzere toplandı olarak Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de dahil olmak üzere Balkan ülkelerinin liderleri, Pazar günü bazı 50.000 Kederli Bosnalılar katıldı zaman 15 yıl Srebrenica Bosnalı Sırplar baskında doğu kasabasında tam önce.

Srebrenica katliamı, daha sonra BM tarafından soykırım olarak kabul Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en büyük katliam olarak öne çıkıyor. Ama Pazar günü, sorunlu Balkanlar'da kalıcı barış getirmek için umulmaktadır bir uzlaşma sürecinin doğum yeri olarak defin parlıyordu için site.

Srebrenica olarak, insanlığın vicdanı - yanı sıra "sığınak" ve "uluslararası barış gücü" nin tanımı - dedi, Türkçe töreni ele ciddi bir yara, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan aldı. Söz konusu açıklama, Boşnakça tercüme, gerçeği Srebrenica'da katliam iki yıl sonra bir "sığınak ilan" BM tarafından gerçekleşti açık bir gönderme idi.
Biz bunu unutmayacağım ve bunun unutulmaması izin vermeyeceğim. Bu aklımıza gelen sipariş herhangi bir etnik temizlik dünyanın herhangi bir yerinde olmasına izin veremem için ortadan izin vermeyeceğim, "Erdoğan" dedi.

, Saraybosna ve İstanbul, Belgrad ve Ankara ve Zagreb ve İzmir kardeş kentleri Calling ve Balkan ülkeleri, Erdoğan da eklendi ortak bir kaderi var altını çizerek: "Her savaş kötüdür. Ancak kardeşler arasında kavga arasında yakınları; ortak tarih, ortak bir kültür ve hatta ortak bir dil pay arkadaşlar arasında bir kavga kötü dışındadır. "

Erdoğan ve Tadiç, Cumhurbaşkanlığı Bosna Başkanı Haris Silayciç yanı sıra; Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Josipovic, Belçika Başbakanı Yves Leterme - Ülkesi şu anda Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını - ve Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner Bertrand tutan arasındaydı pek çok yabancı üst düzey töreni ve Potocari içinde cenaze katılıyor katliamının kurbanları için saygı ödemek.