4 Ekim 2010 Pazartesi

ISAM BAŞKANI : AYASOFYA HAFTA İÇİ MÜSLÜMANLAR İÇİN HAFTA SONU HIRİSTİYANLAR İÇİN AÇIK OLSUN

ISAM başkanı: 'hafta içi Müslümanlara Açık Aya Sofya, Hıristiyanlar için Pazar günleri'


Profesör Mehmet Akif Aydın, İstanbul merkezli İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı (İSAM) bir Müslüman olarak, o Aya Sofya kullarına kapalı görmek için rahatsız olduğunu söyledi. İstanbul merkezli İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM), Profesör Mehmet Akif Aydın, başkanı Aya Sofya (Hagia Sophia) Pazar günü Hıristiyanlar için hafta içi ve ibadet Müslüman açılacak önerdi. İstanbul'da eski bir Bizans kilisesi ve daha sonra Osmanlı cami, Ayasofya şu anda müze olarak hizmet vermektedir.



Aydın bir Müslüman olarak o Aya Sofya hala kullarına kapalı olduğunu görmek için rahatsız olduğunu söyledi. "Ben Türkiye'de geliştirmek umuyoruz Aya Sofya, de birlikte yaşama kültürünün devamı inanmak daha önemli ve bir müze olarak kalan daha kabul edilebilir. Ben bir cami haline, bir Müslüman olarak, bu istiyorum. Ama Aya Sofya o Pazar günü Hıristiyanlar için açılacak, sonra hafta içi kulları Müslüman açılacak gereken söz konusudur. Aya Sofya ibadet yeri olarak inşa edilmiştir. Bir kilise ve cami olarak hem fazla bin yıldır bu şekilde insanlar görev yaptı. O ne bir kilise, ne de şimdi bir camidir. Bu Ayasofya bir müze ve turizm merkezi haline geldiğini görmek beni rahatsız ediyor, "dedi Zaman Gazetesi ile özel bir röportaj ekledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Aya Sofya içinde kulları izin vermemesi için yurt dışında ve artan eleştiriler altında hem Türkiye olmuştur. Aydın da önerisini hayata ise Aya Sofya bir alanda arada dinlerin ilk örneği olarak ayakta söyledi.

"Ben Aya Sofya yerine laik bir müze diğerlerinden iki din için ibadet yeri olması için daha iyi olacağını düşünüyorum. biz yeniden ibadete neden açık Aya Sofya için Van'da bir kilise açabiliyorsanız? Bu arada Müslümanlar ve Hıristiyanlar için istekli katkı sağlayacak "dedi.

Van doğu ilinde Akdamar adasında Kutsal Haç Ermeni Kilisesi Eylül 19, 100 yıldır ilk kez tarihi bir servis ev sahipliği yaptı. Benzer şekilde, Trabzon Karadeniz kıyı ilinde Sümela Manastırı, tarihi bir kütle - cumhuriyetçi bir tarihte ilk - orta Ağustos ayında barış damgasını vurdu. Aydın din hizmeti için Akdamar yeniden açılması için yüksek övgü vardı.

"Ben yıkılmış ya da bir müze olarak kalması için bir cemaat olan bir kilise, ister hiç düşünmemiştim. Bu nedenle, dini hizmetler için Akdamar yeniden açılmasına son derece olumlu bir karar olduğuna inanıyorum. Bu Türkiye'nin yeniden tarihsel eğilim kazanıyor olduğunu göstermiştir. Bir kez daha diğer dinlerle bir arada yaşama kabul ediyor, "diye Akdamar kalıcı dini hizmetler için açık olabileceğini de sözlerine ekledi kaydetti. Akdamar hizmeti Türk makamları hizmet gün kilisenin üstüne bir haç dikmek için başarısız sonra ortaya çıkan bir haç, yerleşimi üzerinde bir tartışma yaşandı; çapraz Pazar günü kiliseye yüklü idi. Aydın milletler ve dinler arasında giderek büyüyen bir tolerans daha fazla yıl içinde gelip belirgin olacağı umudunu dile getirdi.

Yunan Seminary yeniden açılması, No engel

Heybeliada Rum Ortodoks Ruhban yeniden açılmalıdır olup olmadığı hakkında bir soruya yanıt olarak, Aydın dedi ki, "onun yeniden açılması için hiçbir engel yoktur." Semineri dini koymak Kanun kapsamında 1971 yılında yeni öğrenciler için kapatıldı devlet kontrolü altında ve askeri eğitim. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yeniden seminer açmak için hükümete çağrıda bulunmaktadır artıyor.

Aydın'a göre, Türklerin cumhuriyet Hıristiyanlara karşı laik bir şekilde hareket etmedi, çünkü cumhuriyetin ilk yıllarında Hıristiyanlar ile birlikte yaşama kendi "kültür" kaybetti. "Bu anlamda, cumhuriyet onlara karşı biraz 'İslamcı' oldu" dedi. "Biz Türkiye'deki bütün çevreler, onları Müslüman olsun izin verirse diğer dinler ve inançlar bir arada öğrenebilir, gayrimüslimlere, Sünniler, Aleviler ve diğer dinlerin takipçileri, kendi inançları hakkında bilgi almak ve görüyorum ki her bir üyesi inanç grubu öğrenir ve korkular ve çekincesiz inancını yaşıyor, "Aydın ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.