7 Kasım 2010 Pazar

ABDULLAH GÜL UZLAŞMACI DÜŞÜNCEYİ TAKDİR EDEREK MADALYALARINI ALMALARI İÇİN DAVET ETTİ.

Chatham House, 1920 yılında kurulmuş öncü İngiliz düşünce kuruluşu, yarın Türkiye, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olan 2010 ödül veriyor.


"Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin içinde uzlaşma ve ılımlılık için önemli bir figür olan ve uluslararası alanda olumlu adımlar Türkiye'nin son yıllarda almış olduğu birçok arkasındaki itici güç için kabul edilir: Chatham House olarak takip eden ödül için Cumhurbaşkanı Gül'ün seçimi haklı. Cumhurbaşkanı Gül, Ortadoğu ile Türkiye'nin geleneksel bağları derinleştirmek Irak'taki bölücü gruplar arasında arabuluculuk ve Afgan ve Pakistan liderlerinin bir araya getirerek 2009 yılında anlaşmazlıkları çözmeye çalıştı. O da Kıbrıs bölünmüş adayı yeniden birleştirmek için önemli çabalar sarf etmiştir Türkiye ile Ermenistan arasındaki uzlaşma sürecini başlatmada, birlikte, Ermeni meslektaşı ile, öncü bir rol oynamıştır. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne ankraj tereddütsüz bir savunucusu olmak için kabul edilir. Onun liderliğinde, Türkiye'nin sivil demokratik yönetimin güçlendirilmesi ve demokrasi ve insan haklarının Avrupa standartlarına yakın ülkeye getirmek için geniş kapsamlı siyasi ve hukuki reformları geçiren. "
2007 yılında tekrar cumhurbaşkanı olarak Gül'ün seçim evde reform politikaları ve yurt dışında demirleme AB ile tam demokrasi yolunda Türkiye'nin düz bir yol anlamına vardı. O zamandan bu yana demokratikleşme ve genişletti AB üyelik müzakereleri devam etmiştir. Henüz yapmam gereken şeyler hala var.

Chatham House açıklamada Türkiye'nin AB üyelik sürecine Gül'ün katkı anlamına gelir. Aslında, 2007 2003 arasında dışişleri bakanı olarak o mimar ve 2005 yılında başlayan katılım müzakerelerinin sonuçlanan sürecin mühendisti. Şimdi başkan olarak hâlâ AB'ye katılım için iter önemli bir aktör. AB üyeliğinin bazı AB sürecinin arkasında yatan dinamikleri tanımlamak olarak Türkiye'nin "devlet politikası" ise, daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, devlet başkanı oynamak için daha büyük bir rol olduğu gibi. Hükümetin çabaları ile birlikte Avrupa'da Onun üst düzey diplomasi kesinlikle gereklidir. O daha çok Avrupa kamu diplomasisi alanda görünür olması bekleniyor.

Dahası, başkan olarak onun tavsiye ve girişimlerde için Türk hükümeti teşvik etmek, belki riskli girişimleri, AB süreci ilerletmek için bir konumdadır. Hükümetler kişi tarafından sorumlu tutulur bazı cesur ve riskli kararlar almak zaman zaman isteksiz olabilir. Ama bazen liderlik risk alma gerektirir. , Bence, önemli devlet başkanı tarafından böyle anlarda cesaret At. müzakere faslının Kıbrıs sorunu nedeniyle engellenen Ve böyle anlarda yaklaşıyor. Hiçbir Türk hükümeti ve cumhurbaşkanı güçlü Kıbrıs'taki müzakereleri destekliyoruz şüphem yok. Ancak Türkiye'nin AB müzakere sürecini rahatlatacak şey Türk limanlarının Kıbrıs Rum vehicles açmak ve bu gecikmeden veya Haziran 2011 seçimlerinden sonra en geç yapılmalıdır.

İkinci tür sorun Ermenistan, Erivan, 2008 yılında cumhurbaşkanının tarihi ziyareti tarafından başlatılan bir süreç ile yakınlaşma olduğunu. Chatham House Ödülü, Türkiye ile Ermenistan arasındaki uzlaşma Cumhurbaşkanı Gül'ün rolü tanır. Henüz iki ülke arasında Zürih'te imzalanan protokoller şimdiye kadar etkili olmamıştır. Başkan haklı olarak, "dead" olarak tanımlanan protokolleri ama canlanan gerekir. o Türkiye ile Ermenistan arasındaki farklar gibi Türkiye ve Azerbaycan gibi tamir daha fazla diplomatik çabalara aktif olması gerektiğini içindir.

Üçüncü, Chatham House Ödülü uzlaşma, arabuluculuk ve ılımlılık Türkiye'de ve yurtdışında Cumhurbaşkanı Gül'ün katkısı övüyor. Kendisini dünyadan bağlantısı kesilmiş Çankaya başkanlık sarayında oturur bir insan değildir. Cumhurbaşkanı Gül, gerçekten de sipariş köprü ve karşılıklı anlayış oluşturmak için yerel ve bölgesel aktörleri ile devreye girer. Kesinlikle bir bölgede hükümetin dış politika çabaları için ek bir güç olduğu baş-devlet düzeyinde son derece değerli olduğunu de diplomasi. Bu nedenle, Cumhurbaşkanı Gül, Irak ve Afganistan'da istikrarın yanı sıra, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt hükümeti ile Türkiye'nin ilişkilerinin normalleşmesine katkıda bulunmuştur.

Dahası, Türkiye'nin Kürt sorununa bir çözüm için arama itti insandı. Kürt sorunu konusunda "iyi şeyler olacak" O'nun deyimi hâlâ hatırlanır. Buna paralel olarak, Cumhurbaşkanı Gül, aşağı dağlardan Kürdistan İşçi Partisi (PKK) üyelerinin getirmek için yollar geliştirmek için Türkiye'nin sorumluluğunda olduğunu İngiltere'ye yaptığı gezi açıkladı. Bu ne benim için ne demek Türkiye'nin yerine ve bekleme böylece ateşkesi tarafından sunulan fırsatlardan israf girişimlerde gerektiğidir.

Kısacası ben Chatham House Cumhurbaşkanı Gül'e, 2010 ödül sunarak doğru karar olduğunu söylemek gerekir. Banket House Londra'da yarın akşam ödül töreni izlerken, ben bu ödülü aynı zamanda Türk demokrasisinin olgunlaşması ve bölgesel ve küresel profili yükselen tanınması olduğunu düşünürler.



B6 |
B9 |
11 |
13 |
15 |
17 |
19 |
21 |
23 |

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.