9 Ağustos 2010 Pazartesi

ESKİ RAKİPLER YENİ ORTAK OLDU.

Eski rakip, yeni ortaklar: Rusya ve Türkiye, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, kişisel bir düzeyde, düzenli olarak bir araya iyi ilişkiler zevk bilinmektedir. Hürriyet fotoğrafı
Ne zaman Ankara ve Moskova, 1984 yılında ilk doğal gaz tedarik anlaşması imzaladı, Türkiye'de bazı enerji uzmanları, ülkenin satın sözü vardı tüm gaz tüketmek mümkün olmaz endişeleniyorum.

Bu korkular temelsiz, ama ispat hızla enerji aç Türkiye gibi aşırı bağımlılığı kaygıları yerini yanı sıra doğal gaz işbirliğini - ve rekabet - Rusya ile petrol hızlandırıldığını.

Türkiye'nin 1984 kararlılığını her yıl Sovyetler Birliği'nden gaz 6 milyar metreküp satın almak için Devlet Planlama Bölümü veya DPT, bir panik içinde bir enerji uzmanı koymak, bir arkadaşlarının hatırlıyordu. "O," Biz gaz için ödeme biz, "Hürriyet Daily News ve Ekonomik İnceleme söyledi eski DPT enerji uzmanı Yurdakul Yiğitgüden kullanarak olmayacak kadar sonuna kadar gidiyoruz" dedi.

Gaz 1987 yılında akan başladı. Ama yoksun bunun için kullanmak yerine, 1996 Türkiye'nin gaz ayrıca 8 milyar metreküp her yıl için ikinci bir anlaşma imzalamaya hazır oldu. "1990'ların başında, Rusya'ya daha fazla gaz bize satmak için sorup duruyordum," Yiğitgüden de eski bir Enerji Bakanlığı müsteşarı olduğunu söyledi. Artan talep ülkeler 1997 yılında, Karadeniz'in altından bir offshore boru hattı üzerinden daha fazla doğalgaz sağlamayı amaçlayan önemli Mavi Akım anlaşması imzalamak yol açtı.

"Mavi Akım Türkmenistan'dan doğal gaz boru hattı projesine Rusya'nın rekabetçi yanıt alınamadı. Bir yarış Türk pazarına yakalamak olduğunu, "Vladimir Socor, Washington kıdemli analisti, DC merkezli Jamestown Vakfı, Avrasya ve Çin üzerinde duruluyor" dedi. Anlaşmanın Türkiye için bir hataydı, Socor, eleştirme zamanı hükümetin avantajlı Türk tüketiciler için olacak bir anlaşmaya varamamıştı vardı yapılan yankılanan dedi. "Anlaşmanın şartları gizli tutuluyor ve bu, Türkiye'nin doğal gaz son derece yüksek fiyat ödenen bilinmektedir" Socor Daily News söyledi.

Bu tür anlaşmaların madde ile genel olarak kamuya değil, şartlar Türkiye ve Rusya tarafından çok spekülasyon konusu olduğunda anlaştı. "Bu ve bir önceki hükümetler müzakereleri sırasında Türkiye'nin çıkarlarını yeterince korumalı olmayan enerji çevreleri arasında genel kabul gören görüş ise," Necdet Pamir, Türk enerji uzmanı "dedi.

keşif yeni gaz ve eski Sovyet Cumhuriyetleri içinde petrol alanlarında Azerbaycan gibi yoğun olarak, bu yüzden Türkiye ve Rusya arasındaki rekabet yaptı - özellikle sonra Türkiye hissedarı yanı sıra British Petroleum ve Azeri şirketi SOCAR, ile oldu Bakü-Tiflis- Ceyhan, ya da BTC, boru hattı şirketi 2002 yılında kurulmuştur. Ceyhan'da, Türk Akdeniz, 1768 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla ilgili Sonlandırılıyor 2005 yılında tamamlandı, petrol bir yıl sonra akmaya başladı. Türkiye'nin aspirasyon da bulunan tahriş açık bir işareti olarak enerji kaynakları için transit koridor olma, Rusya, BTC boru hattına soğuk omuz dönmüş, suyolu üzerinde tehlikeli tıkanıklık konusunda Türkiye'nin uyarılarına rağmen tanker, Boğazın aşağı petrol gemisi devam.

2009 yılında 51.422 tanker, Türk resmi istatistiklere göre İstanbul ve Çanakkale Boğazları taşınan. gemi Onsekiz yüzde petrol ve petrol ürünleri gibi, 144.700.000 ton ayarlamak için tehlikeli olabilecek malzeme taşıdı. Rusya ham yaklaşık dörtte Boğazlar'dan ihracat bilinmektedir.

Enerji çeşitliliği ve artan rekabet

kaygıları Türkiye'nin ve Rusya Avrupa'nın artan bağımlılığı hakkında monte gibi son on yıl içinde, Türkiye'nin daha fazla doğal gaz sevkıyatı için alternatif rota olarak kendi kendine yerini yollarını araştırmıştır.

bir girişim Rus gaz olan bağımlılığı azaltmak için, AB, Türkiye'nin Hazar ve Ortadoğu gaz rezervleri erişimde önemli bir bağlantı yapmak istiyor Nabucco boru hattı projesi, desteklemiştir. Boru hattı Baumgarten Avusturya'nın Türkiye'nin doğu sınırını bağlanacaktır - Orta Avrupa'nın en önemli gaz göbek - Bulgaristan üzerinden Romanya ve Macaristan. Planlanan 2014 yılında tamamlanması, 3300 kilometrelik boru hattı 31000000000 metreküp yıllık kapasitesine sahip olacak.

Projenin bir başka Moskova, Güney Akım projesi, Rusya ve Bulgaristan arasındaki planlı açık deniz boru hattı başlatarak yanıt verdi için tahriş edici olduğunu kanıtlamıştır.

"South Stream tam bir blöf olduğunu. Rusya'nın doğal gaz kaynakları bu boru hatları doldurmak zorundadır. Hiçbir özel gaz Güney Akımı için ayrılmış ise, "Socor Jamestown Vakfı, Rus proje yatırımcıların kafasında AB destekli boru hattı konusunda şüpheler tesisi amaçlanmaktadır inandığını söyledi. "South Stream Nabucco öldürmek için tasarlanmıştır" dedi.

Rus enerji devi Gazprom iddia yeterli gaz yok reddediyor.

Kooperatif çabalar, ancak rekabet ortamı rağmen devam ediyor. 6 Ağustos 2009 tarihinde Ankara'ya Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ziyareti sırasında, Türkiye Gazprom izin fizibilite ve Karadeniz'in Türk kesiminde Güney Akımı için sismik çalışmalar yürütmek için verildi. , Nabucco özellikle taraftarları çok şaşırttı taşındı. Ama Türkiye kararı kısmen inancıyla Güney Akımı projesi yeterli finansman eksikliği nedeniyle hayata asla dayanıyordu.

İşte Türkiye'nin yeşil ışık başka bir motivasyon arkasındaydı. Karşılığında, Ankara nihayet Türkiye gibi önemli Boğaz trafiği tıkanıklıkların giderilmesi gördüğüne 555 kilometre uzunluğundaki Samsun-Ceyhan boru hattı projesi için petrol işlemek için Moskova var. Ne zaman, Ceyhan terminali ile Samsun Karadeniz liman petrol terminali bağlayacak boru hattı, Boğazlar'dan kadar yüzde 50 oranında tanker trafiğini azaltacaktır tamamladı. Proje ayrıca, Türkiye'nin umutlarına Ceyhan bir enerji merkezi yapmak için çok önemlidir.

Rusya'nın itirazı onu henüz Samsun-Ceyhan projesi imzalanmıştır henüz egemen konumu, nihai anlaşmayı baltaladığı gördüğü bir boru hattı için aşağı destek verdi bile. Bu nedenle bazı gözlemciler bunun Türkiye için erken Rusya için Mayıs ayında mürekkep bir anlaşma ilk Türk nükleer santral, hangi için tek teklif veren bir sözleşme oluşturmanıza yardımcı olduğunu söylüyorlar.

Bu anlaşmalar - boyunca Gazprom ve bir özel Türk şirketi 23 Türk şehirleri için doğalgaz dağıtım lisansı sahibi arasında birleşme ile - bir "al gülüm ver gülüm" paketinin bir parçası olduğunu söyleyen Pamir, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi ve Üye o Türkiye'nin dış kaynaklara bağımlı hale diyor Ankara'nın enerji politikalarının sert eleştirmeni.

Türkiye şu anda doğal gaz ve petrol yaklaşık 92 yüzde, 2008 yılında petrol 44800000000 $ ödeyerek, petrol ürünleri, doğal gaz ve likit petrol gazı, bu Pamir sürdürülebilir olmadığını söyledi seviye 98 oranında ithalat.

"Devlet faydaları Rusya yanlısı iktidar partisinin olduğu bilinmektedir seçilmiş şirketleri ile anlaşmaları karşılığında verilir," Pamir Daily News söyledi.

Samsun-Ceyhan projesi, üst düzey yöneticiler, Meclis'te muhalefet partileri tarafından eleştirilen bir hareket arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu-in-law sayar bir şirkete verildi.

Pamir de, ülke hazır ya da rüzgar enerjisi gibi kömür güneş ve hidroelektrik enerji geliştirmek söyleyerek hükümetin hattı, Türkiye'nin yerli enerji kaynaklarından yoksun eleştirdi. Rusya'nın, Türk doğal gaz ithalatının üçte ikisini kaynakları ile enerji ilişkileri, Türkiye tehlikeli aşırı tek bir kaynağa bağımlı hale inanıyor.

"Bunlar Rusya'ya bağımlılığı söz Rusya'nın da Türkiye'ye bağımlı olduğunu anlamalıdır. Bu karşılıklı bağımlılık ise, "Sergei Komlev, Gazprom'un sözleşme yeniden yapılandırılması ve fiyat oluşumu müdürlüğü başkanı söyledi. "İlişkiler her iki tarafın da karşılıklı yarar geliştiriyorlar."

Komlev göre, sadece Türkiye için Rusya'dan gaz satın almak için doğaldır. "Coğrafya nedeniyle, en kolay yolu gaz almak için Rusya'dan," diye, bu doğalgaz anlaşmalarını ülkelerin toplam enerji işbirliğinin parçası ekleyerek Daily News söyledi. "Türkiye Gazprom en önemli müşteri olarak algılanmaktadır. Bu ikinci [en] müşteri hacmi açısından, "dedi.

Komlev da eleştiri, Rusya'nın siyasi bir araç olarak enerji kaynakları kullanan yalanlandı. "Bu intihar bize Türkiye'ye karşı siyasi bir araç olarak gaz kullanmak için olur," dedi. "Biz Türkiye'nin kaynaklarını çeşitlendirmek için çalışıyoruz karşı değiliz."

Gazprom CEO'su Alexei Miller, doğalgaz Türkiye'nin diğer sağlayıcılar - yani İran ve Azerbaycan göre - genellikle teslim yerine edemiyoruz hava şartları yüzünden vaat ediyor. "Her sene başka bir yıl için, Gazprom Türkiye'ye daha fazla gaz tedarik benim Türk meslektaşları - dan bizim resmi sözleşmelerde öngörülen idi daha fazla şükran not almak" dedi.

Ama talep güvenlik rakip arz güvenliğinin önem küresel ekonomik çalkantı nedeniyle başladığını, tüketici ülkelerin Türkiye gibi tedarikçi gözünde Rusya gibi etki kazanıyor. Bu değişen güç dinamik de yeni bir doğalgaz anlaşması için devam etmekte olan müzakerelerin 2011 yılında sona değiştirmek için sonucunu sway olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.