8 Kasım 2010 Pazartesi

İRAN TÜRKİYE DE YENİ YAPILACAK NÜKLEER SANTRALLER İÇİN MÜZAKERE TARİHİ VE İŞ BİRLİĞİ TAVSİYE EDİYOR.

Iran Türkiye'de yapılacak yeni nükleer müzakerelerde öneriyor

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki. AFP foto
İran, bir müttefik olarak görülen bir ülkeye dönerek Tahran, tartışmalı nükleer programı konusunda altı dünya güçleri ile Türkiye'de temaslarda hazır olduğunu Ankara bilgi verdiğini Pazar söyledi.

Avrupa Birliği dışişleri sorumlusu Catherine Ashton, dünya güçleri için İran ile müzakereler, BM nükleer izleme örgütü 15 Kasım başlangıç dayanır Viyana'da görüşmeler önerilen geçen ay öncülük.

"Son iki veya üç gün içinde, biz Türkiye'nin müzakerelerde kabul bizim Türk arkadaşlar bilgili," İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki Pazar söyledi.

Iranian medya, bu arada, Karim Bagheri, İran'ın nükleer müzakerecisi Saeed Jalili başkan yardımcısı, Perşembe günü Türkiye'yi ziyaret ettiğini bildirdi.

Jalili devlet haber ajansı IRNA göre, ülkesinin bir zaman ve yerde her iki taraf tarafından kabul edilmiş de 10 Kasım sonra nükleer görüşmelere devam etmeye hazır olduğunu Ekim ayında Ashton bilgilendirdi.

Pazar günü, bir kaynak aktardığı olmadan İranlı bir muhafazakâr gazete, Vatan Emrouz, müzakereleri Türkiye'nin Kasım ayı sonuna kadar yapılacağı bildirildi.

İran arasındaki nükleer görüşmeler ve altı dünya güçleri - İngiltere, Çin, Fransa, Rusya, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri - iki tarafın Cenevre'de tanıştığında Ekim 2009 tarihinden bugüne çıkmaza edilmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki dünya güçleri, İran'ın sivil nükleer program kisvesi altında bir silah sürücü maskeleme olduğundan şüpheleniyorsanız, bir ücret Tahran şiddetle reddediyor.

Muttaki İslam cumhuriyeti görüşmelerin bir sonraki turu hakkında "çok iyimser" olduğunu söyledi.

"Sanırım tarih ve içerikleri üzerinde yakında anlaşma umuyorum," dedi. "Biz çok İran genel yaklaşımı olumlu ve yapıcı olarak tartışmalar, en kısa sürede başlayacaktır iyimser."

İran her zaman görüşmeler görüşmelerin Ekim 2009 turdan önce dünya güçleri verilen tekliflerin ambalajında yapılacak ısrar ediyor. genel küresel nükleer silahsızlanma Bu paket konuşuyor.

Ama dünya güçleri İran'ın nükleer programı üzerinde görüşmelere odak ısrar ediyorlar.

dünya güçleri ile çıkmaz zaten taze BM ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere diğer ülkeler tarafından birkaç kişi tek taraflı cezai önlemler, takip etti İran'a karşı AB yaptırımları yol açmıştır.

Batı basınında çıkan haberlerde Washington uranyum zenginleştirme programını, nükleer sürücünün en tartışmalı bölümünü terk etmeye Tahran'ın reddetmesi aşağıdaki müzakereler sırasında İran'ın "sert" önerileri sunmayı planlıyor.

Zenginleştirilmiş uranyum hem de bir atom bombasının fisil çekirdek yapmak gibi güç nükleer santralleri için kullanılabilir.

Fransız gazetesi Le Monde Perşembe Amerika Birleşik Devletleri Moskova tarafından inşa İslam cumhuriyetinin Buşehr nükleer santral için Rusya Tahran'ın düşük zenginleştirilmiş uranyum 2.000 kilogram transfer teklif direttiğini olduğu bildirildi.

ABD'nin önerisi de Le Monde göre, hem Tahran Araştırma Reaktörü, tıbbi izotoplar yapan bir tesis için 2009 yılı Ekim ayında sunulan Rusya ve Fransa'ya Tahran'ın LEU başka 1.200 kilogram transferi için çağırır.

Rapor Washington Tahran şu anda ürettiği ve dünya güçleri teslim başarısız olursa Tahran reaktör için yakıt haline dönüştürmek niyetinde yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum 30 kilogram değişen önermeyi planladığı ekler.

Ancak Muttaki nükleer yakıt herhangi bir takas Mayıs ayında Brezilya ve komşu Türkiye ile imzalanan bir anlaşmaya dayalı olması gerektiğini Çarşamba söyledi.

Brezilya ve Türkiye anlaşma geçen yıldan bu yana zenginleştirilmiş hesap ek uranyum içine çekmek için başarısız savunarak, ABD bunu reddetti yakıt değişimi ama değiştirilmiş bir anlaşmaya aracılık yaptı.

Pazar günü, Muttaki ayrıca Washington'un İran ile olası bir savaş karşı karşıya olduğunu ABD'nin Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham's remark reddetti. "Çok ciddiye O şaka istedi. Amerikalı senatörün remark almayın" dedi.

Cumartesi günü, Graham o Amerika Birleşik Devletleri başka bir deyişle kısırlaştırmak içinde, sadece, ama onların nükleer programı nötralize etmek değil, onların donanma lavaboya kendi hava kuvvetleri yok ve Devrim Muhafızları kararlı bir darbeyi "İran ile savaşa rejim gittiğini gördüm" dedi . "

ABD ve müttefiki İsrail'in İran'ın nükleer programını durdurmak için askeri bir grev dışladı değil.


B6 |
B9 |
11 |
13 |
15 |
17 |
19 |
21 |
23 |

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.