13 Ağustos 2010 Cuma

REFERANDUM SÜRECİNDE GÜNEYDOĞUNUN İSTİKRARI

STK'lar Batman ve sessiz bir yürüyüş düzenledi sit-Aug.1 üzerine Hasankeyf dört kişinin yaşamına mal olan mayın patlaması protesto 3 Ağustos gösteriye üzerinde. yolda derin krater gevşek toprakla doldurulmuş oldu. bir rock metal ve otomobil lastikleri Shreds ve yırtık pırtık bir ayakkabı tüm bu 1 Ağustos tarihinde Batman bu toprak yol 18 kilometre gerçekleşen trajedi sinyal vardır.

Bir araba kardeşler taşıyan Salih, Raman toplumun Sadi ve Sofi Özdemir, üyeleri yanı sıra avukat Sedat Özevin, Batman Barosu eski başkanı olarak güçlü bir anti-tank mayını ile havaya uçurulmuştu, dört işgalciler öldü. Üç silahlı saldırganlar dikkatle petrol alanında görev nöbetçiler meşgul sonra da inmek ayar bir tuzak koydu vardı. onlar Kürdistan İşçi Partisi (PKK) militanları asker veya polis bekliyor Hasankeyf için alevleri söndürmek için Batman bağlantıları ana yoldan girişim miydi? Bir hafta sonra, bir başka mayın Mardin ilinde üç asker öldü. Veya ölümcül patlama namussuz provokatörleri tarafından bir girişim gerginliği artıracağını, bir zümre arasında bir kama sürüş bu sefer geleneksel Kürt davasına ve Kürt parti kapatmak oldu?

PKK sorumluluğu reddetti. Şimdilik, çeşitli açıklamalar halk tarafından sunulan sadece spekülasyon kalır. Ama kim pusuya arkasında, bu saygın sivilin zamansız ölümlerin bölgede şok dalgaları yarattı ve çağrılara şiddetin sona ermesi için yeniden başlatmalıdır verildi.

Özdemir evde, kardeşler avlusunda toprağa edilmiştir. Salih Özdemir, şu anda dağılmış Kürt partisi HEP [Halk İşçi Partisi] eski bir meclis adayı oldu ve kardeşi Sadi tanınmış insan hakları savunucusu, İnsan Hakları Derneği Batman eski başkanı idi. Onların 45 yaşındaki küçük kardeşi Sofi, Almanya'da bir Danimarka vatandaşı yaşayan, ülkesine yaptığı iki haftalık ziyareti ölümü anda oldu. trajedi saygılarını sunmak için başlangıç yerel vali ve Devlet Bakanı Hüseyin Çelik gibi [Barış ve Demokrasi Partisi] BDP üst kademe de dahil olmak üzere binlerce insan geldi var.

erkek düzinelerce büyük bir çadır altında oturup nerede ama derinden ağrısı, başsağlığı almak etched yüzlerle kurbanların erkek akrabaları, sakin ve ağırbaşlı. Kadınlar evin içinde toplanmıştır. Bazıları Kur'an okuyun. onlar gecenin kader olayları anlatmak olarak Tears serbestçe akışı.

"Biz 10:00 Salih yangın fark etrafında balkonda oturmuş," kurbanların deli kız kardeşi Sultan Özdemir açıklar. "Ağabeylerim ve Sedat (Özevin) birkaç kürek toplayıp söndürmek için kapalı ayarlamadan önce dallar kesildi. Yirmi gün önce bir elektrik teli kuru otları ateşe sahiptir. Onlar da benzer bir olay olduğunu sanıyordum. Onlar Batman'da itfaiye uyarmak için bize söyledi. "


Yerli kardeşlerin cenaze törenlerinde dua Salih, Batman 1 Ağustos tarihinde bir mayın patlaması sonucunda şehit edildi Raman toplumun Sadi ve Sofi Özdemir, üyeleri.

Başka bir köye klan, yolun bir kaç kilometre ait olarak, çekim saldırganlar tarafından duymuş olsaydı, açık bir uyarı ateşi muhtemelen kaza değildi gönderme ateşledi. Ama alanda bir GSM vericisi yokluğunda, mesaj olarak dört erkeklerin ölüm seyahat geçirilen olamazdı. Kısa bir süre sonra, güçlü bir patlama, yeterli elektrik hatları öldürmek için yüksek göndererek onların araç parçalanmış ve karanlığa yakın köyler dalma.

Kurbanların aileleri, ani ölümler ile başa çıkmak için mücadele, pusu arkasında olabilir kimin hakkında spekülasyonlar keyfini çıkarın, ama reddetme olayı geniş bölgede tartışılmaktadır.

Güneydoğu şu anda derinden bölünmüş durumda. Hard-line Kürtler, bu hükümetin isteksizliği tamamen BDP ile meşgul olarak görmek ne hayal kırıklığına) sadece konuşma olarak demokratik girişim (AK Parti Adalet ve Kalkınma Partisi reddetmek ve yaklaşan referandumu boykot lehine. "Başından itibaren, AK Parti samimi değildi. Bu operasyonlar başladı ve tutuklamalar aynı zamanda, "Nijad Yaruk, Diyarbakır il BDP kafa inanıyor. "Gerçek amacı Kürt siyasi hareketi ortadan kaldırmak oldu. Orada anayasa paketinde Kürtler için başka bir şey değildir. "

Ilımlılar, diğer taraftan, hükümetin planında kusurları kabul ama yine de bir adım olarak görüyorum. Türkiye'nin siyasi şartlar gelişmeye gelince, onlar iman Kürtlerin daha fazla silahlı çatışma dan fazla siyasi eylemden kazanç var.

"Demokratik açılış bir başlangıçtır, ama hükümet yeterli bilgi ya da yeterince cesaret sağ muhataplarına konuşmam yoktu," Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır Barosu eski başkanı açıklar. "Peki başbakan Kürt sorunu hakkında söyledikleri artık devlet arşivlerinde ise, Google'da sözlerini bulabilirsiniz. Orada ve silinemez siyasi sonuçları olacak bir bellektir. en azından şu andan itibaren de, bar daha kurulacak. "

Ama bütün bu makamların dediğime son 18 ay içinde bazı 1.600 kişinin tutuklanması, [Kürt Toplulukları Birliği] KCK, PKK bir kentsel kanat, bir darbe yerel ruh hali üzerinde çok olumsuz etkisi oldu ise, katılıyorum Hükümetin çabaları örten ve meydan okuyan BDP destek artırılması.

açık sözlü Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir gibi önde gelen politikacılar, bu karşı karşıya masraflar arasında yer almaktadır. birçok Kürt belediye başkanları ve İnsan Hakları Derneği, Muharrem Erbay, ve Diyarbakır il başkanı dahil olmak üzere yüz sanık, Over aylarca yargılanmayı bekleyen gözaltına alındı.

"Bu resmen geçmişin asimilasyon politikaları reddetti ilk hükümeti ise," AK Parti Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt, BDP's "linç kültürü hakkında şikayet savunur." Diğer devletler ile karşılaştırıldığında, bu çok daha üzerinde yaptığı Kürt konu şimdiye kadar ama bir BDP çoğu düşman olduğunu. "

tutuklamalar ve çatışmalar ve pusu yükselişinden ölenlerin sayısı sayısı, bu nedenle Türkiye çapında öfke düzeyi çalışmaz. Son olaylar, alevler Fanning ve önümüzdeki anayasal değişikliklere ilişkin referandumun 12 Eylül tarihinde yapılacak ülkeyi istikrarsızlığa sürüklemekle suçladı üzerinde radikallerin bükük tarafından teşvik fazla etnik ayaklanmaları korkuları yol açtı.

AK Parti o umduğu gibi Mart 2009'da Diyarbakır Belediyesi fethetmek için başarısız olmasına rağmen, ciddi bir rakip olarak BDP, onun destekçileri değil, silahlı kuvvetlerin iktidar partisi karşı hayal kırıklığı delik ise kısmen açıklıyor algılanır.

tehdit Türkler ve Kürtler, kalıcı bir çözüm arasında hızla azalan güven yarattığı rağmen hala ulaşabilirsiniz. seçilmiş hükümeti devlet kurumları üzerindeki denetimini iddia olarak yükselen şiddet, birçok ılımlı Kürtler inanıyoruz, kısmen büyük mücadelenin ülke yaşanan, bağlıdır.

"Onlar savaşı devam etmek istiyor güçlü bir cephe oluşturmuş," avukat Tanrıkulu diyor. "Ama daha fazla bilgi geliyor, ve o gizli uzun süre kalmaz." Siyasal eylem savunanlar daha vokal alıyorsanız, şiddete her iki tarafta derhal son verilmesini isteyen. Kürt söylem üzerinde PKK'nın tekeli daha insanlar özgürce bir siyasi çözüm görüşmek üzere talep olarak meydan ediliyor.

Türkiye'nin karşı karşıya devam ederken geçmiş, soruşturma sonunda Ergenekon dışında faili meçhul suikastlar binlerce dahil olmak üzere geçmiş politikaların yıkıcı sonuçları incelemek için genişleyecektir bölgede umut çok. Şimdiye kadar sadece bir subay, Albay Cemal Temizöz, zulüm Güneydoğu'da işlenen ilgili olarak suçlanıyor. "derin devlet" kendi tarafında bir kolye olabilir eğer diğer Kürtler de, bilerek gerginlik kadar rafa kan akıtan merak vardır.

tüm frapan söylemler için, BDP net hakkında ayrı bir devlet isteyen değildir. Parti destekçileri ve yetkililer bunların devlet politikaları değil, Türk halkı ile meseleyi stres. Ne Kürtler siyasi yelpazenin talep karşısında yeni bir Anayasa kimliklerini tanıyacak, onlara doğru kendi dillerinde eğitim almak ve onları özgürce görüşlerini ifade etme izin vermektir.

Referandum, hükümetin Kürtlere yönelik cesur adımlar atmaya teşvik bir dönüm noktası olabilir. Birkaç "hayır" oylarının 12 Eylül tarihinde bölgede çıkmaya: Kürt seçmenlerin ya evde ya da reformları desteklemek için aç bekleniyor. "'Evet' kazanmak değil, gelecekte tamamen bloke olacak," Sahismail Bedirhanoğlu, Günsiad Başkanı uyardı ise, Güneydoğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği. "Biz 'evet' oyu yeni bir Anayasa için yol açmak gerekiyor." Şu an için, BDP boykot, ancak bölgede daha fazla insanların isteği onların oy sayılır, sahip olmak ifade oy kararını sürdürüyor var İnce umut henüz tutumunu yumuşatmak olabilmektedir. Önümüzdeki haftalarda tehlike dolu, ama onlar da yeni siyasi dengeler ortaya daha olumlu değişim olasılığı bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.