13 Ağustos 2010 Cuma

TAŞ ATAN ÇOCUKLAR HAPİS HAYATINI ÇALIŞARAK GEÇİRİYOR.

Hükümet bir yasa sert kovuşturma korunmak için geçmeden önce polise gösteriler sırasında taş attı Çocuklar yetişkinler gibi yargılanıyorlar edildi. O Ekim 2009 yılında Batman'da bir gösteri sırasında tutuklandı zaman Onbeş yaşındaki Berivan Sayaca isteksizce tanıtım kamaşma içine ve farkında olmadan sembolü haline atıldı "taş" hapse Türk mahkemeleri tarafından gönderilen çocuklar atma.

Yeni yasa kapsamında TBMM tarafından 21 Temmuz cümle düşürür geçti sayesinde küçükler çocuk mahkemeleri ve güvenilir olmak artık bir terör örgütüne üye kanıtı olarak gösterilere katılım ele sağlar, Berivan yedi dokuz ay yattıktan sonra serbest bırakıldı yıl, dokuz ay hapis. Rahatlamış ve mutlu, Berivan, kim biraz içine kapanık görünür özgür olmak için, adalet sisteminde inancını deneyimini tarafından sarsıldı söyledi. "Polis benim duruşmada ifade verdi ki gördüm ben," diyor taş atma.

"Bu doğru değil. Ben gösteri rastladım Teyzemin kızı ziyarete gidiyordu. Ben Turu'dur bilmiyordum. "Batman Gercüş ilçesinde mütevazı bir tuğla evde siyah saçlı genç yaşıyor. hayır arazi sahibi ve bölgede gelir kaynağı yok Ailesi, İstanbul'a nerede Berivan's ağabeyim çalıştı taşınmıştı. o kaldırdı edildiği genç kız Batman'da bir ara vardı. Her gözaltı diğer aile fertleri geri dönmek zorunda ve Berivan yerel okulda sekizinci sınıfa devam etmeyi planlıyor.

diğer çocuklar anti-terör mevzuat çerçevesinde tutuklanan gibi, Berivan o hasta tedavi edildi ve onun tutuklanması sırasında dövüldü yakınıyor. Burnu kırılan, diye açıklıyor ve bir operasyon gerekir. Ona kulak zarı da hasar gördü ve o sık sık baş ağrısı çekiyor. O dedi ki, cümle sonra doğrulandı cezaevinde sinir krizi geçirdi itiraf ediyor. Her zaman TV, okuma kitapları izliyor ve ailesini ağlatan mektup yazma geçti. Anne ve babası tarafından haftalık ziyaretleri sadece yarım saat sürdü.

Onun kaderi paylaştı Diğer gençler de normal yaşama dönmeleri ile baş etmeye çalışmaktadır. "Oğlum çok değişti. O bizimle birlikte, "belediye işçisi İhsan Ekdi olan 18 yaşındaki oğlu Mazlum geçtiğimiz günlerde Diyarbakır Cezaevi'nde demir parmaklıklar arkasında 11 ay geçirdikten sonra gelen emekli şikayet yaptı şekilde etkileşim yok. "Geceleri de uyuyamaz ve odanın etrafında adım."


Geçen ay TBMM bir yasa cümle Küçüklere güvenlik güçleri de gösteriler sırasında attıkları taşlarla için aşağı teslim kısıtlamalar getirerek geçti.

Mazlum ve serbest çocuklardan oluşan bir grup İzmir Eğitim Personel Sendikası (Eğitim-Sen tarafından kısa bir tatil için) alınmıştır. O döner, babasının açıklar, genç öğrenimine devam umuyor: tutuklanması sırasında, bir meslek lisesi girmek kaynaklandı. onun suçlardan pişman olsaydı Ama onun açıklaması üzerine kurulması ziyaret, o Mazlum sordu müdürü, bir argüman olarak sona erdi. Özgür Gündem [Özgür Gündem] gazete satarken "O tutuklanmıştı. Hiçbir şey yanlış yaptım, "babası öfkeli açıklar.

Avukatlar bu çocukların zor şimdi bunlara eklendiğini terörist etiketi sıyrılmaya bulabilirsiniz kabul ediyorsunuz. "Değişiklik basınç altında sivil toplum sunuldu, ama terörist etiketi çocukları kurtarmak değil," avukat Abdulhamit Çakan Batman Barosu diyor. "En az bir durumda, polis disiplin cezası aldı çocuğun okul için yazdı. Bu cümle aynı zamanda kendi askerlik yapmak onları takip edecektir. "

Fotoğraflar hapishanede ilk adam genç mahkumlar ile Diyarbakır hapishanesi çocuk bölümünde genç Mazlum göstermek alınmıştır. Ama en kısa zamanda onun 18 yıl giren, o yetişkin bölümüne transfer oldu: resimleri bir başka set, o olgun Kürdistan İşçi Partisi (PKK) militanları hayatını paylaştı uzun cezası ile yan yana duruyor çeyrek. İnsan hakları savunucuları bu küçük suçlardan dolayı hapse gençler, özellikle de yetişkin siyasi mahkumların temas onları radikalleştirmek hizmet vermektedir uyardılar.

Ferit Gülcü, uzun boylu, gangly erkek Temmuz 1992 doğumlu, sadece geçirdiği iki yıl hapis iki hafta. Bir dokuz kardeşler aynı çatı altında yaşayan, bir sokak satıcısı karpuz satan olarak çalıştı. Bir süre sonra polis fotoğrafta bir protestocu olarak tanımlanan varlık, o gözaltına bir hafta Diyarbakır'da Temmuz 2008'de gerçekleşen bir gösteri sonrasında alındı. "Kovuşturma 44-ve-bir buçuk yıl hapis cezası istedi. azaltma Genç yaşına nedeniyle ile yedi yıl verildi, sekiz ay, "babası Alaatin Gülcü söyledi. "Temyiz mahkemesi kararı onayladı."

"Bu deneyimi aşmak kolay değil," Ferit, okula dönmek için umut ama adapte edebilecektir emin olmadığını söylüyor. Genç psikolojik rehabilitasyon geçirecek ve o da burnunun üzerine, darbeler tutuklanması sırasında alınan tarafından hatalı bir işlem gerektirir.

22 ay boyunca Ferit Diyarbakır Cezaevi'nde yapıldı. Mayıs ayında, genç mahkumlar kendi hücresine cezaevi yetkilileri aralarında hasta için tıbbi tedavi sağlamak zorunda umuduyla ateşe verdi. Yangın kısa sürede söndürüldü, ama genç tutukluların başka cezaevlerine sevk edildi. Ferit Malatya'da sona erdi. "Biz ne zaman biz üç Ambulanslarda gittiğini gördüm kötü korkulan," Alaatin birlikte diğer aileler, hapishane dışında iki hafta gözaltı küçüklerin 'şartları vurgulamak için kamp açıklar.

O kasten çocuk gıda girmiştir tırnak kupürleri, saç ve diğer kirleticiler iddia ediyor. Sonunda aileler Ankara'ya nerede iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), kendi durum söz dan milletvekili ile gözden olacağını yasa yanı sıra muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP üyeleri değiştirilmiş bir araya geldi davet edildi ) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), ayrıca yasal değişiklik destekledi.

"Ferit tek suçu Kürt olmak," inandığı aile siyasete dahil olmamıştı diyor babası. Gencin tutuklanması bütün aile üzerinde derin bir etkisi olmuştur. "O Malatya'da, ben sadece iki kez onu ziyaret edebilirsiniz. Ben yolculuk için borç para vardı, "12 kişilik bir ev başkanları onun emekli babası diyor. Alaatin kendi babası, bir sokak tüccar, 1994 yılında, kimliği belirsiz saldırganlar tarafından bölgede daha binlercesi gibi öldürüldü öldü.

Şimdilik, piyasaya gençlerin arkadaşları ve yakınlarının şirket tadını çıkarıyor. Onlar kabus onları yere için rahatlıyor. olan mahkeme duruşmalarında bekleyen diğerleri, halen serbest bekliyor. Aileler, ilgili, bu gençler ve bir sürü hakkında farkında kalır. "Ben gelecekle ilgili endişe," Alaatin diyor. Onun kaygıları İhsan Ekdi de oğlu tekrar aldı olabilir korkularım tarafından paylaşılır.

Küçüklerin son zamanlarda ortaya çıktı çoğu, sadece küçük roller için varsa hiç sokak protestolarında. Yerel gözlemciler Ancak, unutmayın ki Kürtlerin daha radikal bir nesil hangi ekonomik hem siyasi olarak artık dışlanmış hisseder demokrasiye inanan ortaya çıkmaktadır. "Bugünün gençleri çatışmanın en kötü bölüm sırasında doğmuş," avukat Rehşan Bataray İnsan Hakları Derneği (İHD) diyor. "Onlar dışarı köyleri zorlandı ve deplasman sıkıntı yaşadı ailelerde büyüdük."

Kenara siyasi nedenlerle bu bakan yargı, bölgedeki pek çok gençlerin de mahkemede suç değişen görünür hırsızlık ve hatta fuhuş için uyuşturucu satışından. Ciddi yoksulluk, suç çeteleri askere genç yankesici veya siyasi gruplar tarafından mı gençlerin manipülasyona karşı savunmasız bırakıp yaşam koşulları, işsizlik ve sosyal bir kumaş zorla kentleşme zarar sıkışık.

Gereken şey, sivil toplum ve devlet tarafından bir çaba olduğunu gençler 'enerji kanalı olacak ve pazarlanabilir becerileri öğretmek vasiyetle programlar. Ama her şeyden önce, onlar umut durumlarını sonunda artıracak - Kürt sorunun kökleri ele eğer sadece başarılı bir umut gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.