16 Ağustos 2010 Pazartesi

İRAN UZMANI ABDO: TÜRKİYENİN GÖREVİ ABD VE İRAN ARASINDA ARACILIK YAPMAK OLMALIDIR.

ran uzmanı Abdo: Türkiye ABD ve İran arasında aracılık görevi olmalıdır


Geneive Abdo Geneive Abdo, Century Foundation, ABD merkezli olarak İran program direktörü, Türkiye'nin ABD ve İran, müzakere için istekli ancak birbirleriyle konuşamayız arasında bir aracı olarak hizmet verebilir söyledi.

"İşte Obama yönetiminin içinde Tahran beyan görevden ki yeniden olmuştur düpedüz bir hataydı. Artık bazı reassessments Türkiye'nin bir rolü vardır. İranlılar sorunları Amerikalılar ve Avrupalılar hakkında konuşmak istiyorum hakkında konuşurken için Tahran beyanname bir basamak olabilir, "diye anlaşma, Türkiye ve Brezilya Tahran'da 17 Mayıs aracılığında referans Pazartesi Talk için Today's Zaman'a konuşan .

Bu anlaşma duyurusu iki gün sonra ABD BM Güvenlik Konseyi üyeleri onun önerdiği yaptırımlar taslağını teslim etti. ABD, hareket ve yaptırımlar tamamlayıcı değil, diplomatik izlemek için alternatif edildi Tahran anlaşma ile bir bağlantı olduğunu iddia rağmen Ankara anlaşmanın önemi üzerinde tablolar Washington ile birkaç kez alışverişinde olduğu için, Türkiye dehşete düşmüştü.

Türkiye o zaman oy "BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırım hayır" için.

Artık hem İran ve Amerika Birleşik Devletleri ki pazarlık olabilir gösteren, orada daha fazla sorunları, iki düşman arasında potansiyel bir arabulucu olarak Türkiye'nin rolü de dahil olmak üzere dikkate alırlar.

Abdo, Türkiye'ye bir gezi sırasında, geçen hafta bizim sorular gelişmelere ilişkin yanıtladı.

'Türkiye gerçekten bir broker olarak hizmet verebilir ve Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında bir arabulucu olarak. Bu önemli bir rolü ve o da göz ardı edilmemelidir. Türkiye'nin tarihsel, ancak İran'a rakip olarak bir ilişki oldu da şimdi İran, bir dereceye kadar normalize ile ilişkisi iyi bir konumda, bu köprü 'olmak

İşte ABD ve İran her iki tablo da işbirliği istiyoruz sinyaller vermektedir. Neler oluyor be?

Açıkça şimdi iki taraf arasında bir müzakere süreci başlıyor's. Bir teori bu yüzden İranlıların müzakere ilgilenen's böylece yaptırımlar İran'a dayatılan bir etkiye sahip olmasıdır. Onlar nükleer programıyla ilgili hem de müzakere ve ilgilenen aynı zamanda Türkiye'nin Bunlar çeşitli İranlı yetkililerin tablolar içinde yer aldı Tahran beyanname üzerinde müzakerelerin sürdüğünü söyledi. aniden müzakere ilgilendikleri gibi görünüyor. Büyük olasılıkla bu yaptırımlar nedeniyle ve yaptırımlar etkili olduğu tespit edilemezse de çünkü basınç bir süre için bir sürü vardır, o zaman İsrail baskısı, bir miktar olabilir bir sürü budur askeri saldırı tür. İranlılar çok şimdi onlar kritik bir noktada ihtiyatlı vardır. Bu nedenle görüyorsunuz işbirliği bazı jest en azından.

yaptırımlar getirildi önce Amerika Birleşik Devletleri düşünüyor musunuz çok müzakere ya da İran ile ilgi çekici ilgi değil mi?

Ne oldu ki ABD, Viyana süreci geçen sonbahar ve Cenevre İran'ın nükleer programını ele alırsak, örneğin işbirliği çeşit yaratacak, daha fazla şeffaflık uranyum zenginleştirme konuda umulmaktadır. müzakereler bozuldu çünkü olmadı. Sonra hangi ABD'nin bu sert tedbirleri almak zorunda kaldı ve bir takım nedenlerden için nişan söz durdu hissedilir bir dönem oldu. Bir, onlar bir şekilde İran'a baskı olurdu, keçe ve, iki, iç değerlendirmeler, Yahudi çıkar grupları da dahil olmak üzere İran'a muhafazakarlar 'pozisyonu gibi. müzakereler, ABD'nin de muhafazakâr bir sürü ki İran güvenemiyorum diyordun bozuldu sonra bir dönem olmuştu. Yani Başkan Obama için sırayla bu muhafazakarlar savuşturmak için, o sert yaptırım uygulamak amacıyla bir zor durumda, almak zorundaydım. Ne umut bu yaptırımların Başkan Obama'nın İran'a bir askeri saldırı lehine olmadığı için işbirliği İran baskı edecekti.

Could Başkan Obama ve Mahmud Ahmedinecad'ın yakın zamanda tanışmak?

Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın Başkan Obama [bir toplantı için New York] önümüzdeki ay yapılacak BM Genel Kurul toplantısı sırasında sordu. Bu ne olacak, ama şüphe var alt düzey toplantıları ilk olabilir.

Geneive Abdo

O Century Foundation, New York ve Washington, DC Her güncel araştırma ofisleri bulunan bir düşünce olarak İran Programı direktörüdür çağdaş İran ve siyasal İslam üzerine odaklanmaktadır. O yaratıcısı ve yeni başlatılan web sitesinin editörü insideIRAN.org olduğunu. O eskiden irtibat subayı Medeniyetler İttifakı, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan altında bir BM girişimi idi. Birleşmiş Milletler katılmadan önce, Abdo yabancı bir muhabir oldu. Onun 20 yıllık kariyeri Orta Doğu ve Müslüman dünyasının kapsamı üzerinde duruldu. 2001 1998 arasında, o İngiliz gazetesi Guardian ve Ekonomist ve International Herald Tribune düzenli olarak katkıda için İran muhabiri oldu. 2002 2001 arasında, o Harvard Üniversitesi'nde Nieman arkadaşı idi ve bu yıl da prestijli John Simon Guggenheim bursu aldı. Ayrıca Ford Vakfı, Rockefeller Brothers Fonu ve ABD Barış Enstitüsü'nde araştırma hibe aldı. O "Hayır Tanrı ama Tanrı: Mısır ve Triumph İslam" (Oxford University Press, 2000 yazar) olduğunu. Onun son kitabı "dır Mekke ve Main Street: Müslüman Life Amerika 9 / 11 sonrası" (Oxford University Press, 2006).

İran'a yaptırımlar empoze önce, bir anlaşma, Tahran beyanları oldu. Neden Türkiye bu nedenle kadar soğuktu?

onlar bu kilit noktaları adresi yoktu hissettim çünkü ABD ve Batılı hükümetler kararlılıkla Tahran beyan karşı ilgili olan IAEA [Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı] müfettişleri bir İran'ın nükleer tesislerini denetlemek sağlayan ilgili olduklarını edildi şekilde Batı eksiksiz ve tam hissediyorsunuz. İkincisi, anlaşma aynı zamanda yüzde 20 oranında uranyum zenginleştirme adres vermedi - bazı dil Bu yeniden olabilir, fakat İranlılar hala Amerikalılar ve Avrupalılar kararlılıkla karşı yüzde 20, için uranyum zenginleştirmek olacaktır. Bu yüzden bu İran tarafından sadece bir taktik nükleer programına devam etmek ve önlemek yaptırımlar olduğunu hissetti. , ABD'nin bir parçası en azından yaptırımlar, zamanlaması, parçası aslında onlar BM oy vardı bağlı olduğunu söyledi sahip olmak. Bu pratik bir karardı. [BM] Büyükelçi Susan Rice ve Dışişleri Bakanlığı aylar gemide Çin ve Rusya için harcamıştı. Ve ne zaman oy vermiş, duyuru, birkaç gün önce Tahran beyanının denk oldu.

'Tahran bildirisi ile konuşmak için bir basamak olabilir İran'

Eğer Tahran beyanları çok geç geldi mi?

Evet, çok geç geldi.

Türkiye'de büyük bir konuydu. Türk yetkililer, bunların gelişmeleri beyan hakkındaki ve ABD yetkilileri bilgilendirmek olduğunu söyledi ki, ABD'nin desteği bunun peşinden gerekiyordu ve sonra da ihanet hissettim.

Türkiye, Başkan Obama'nın beyan desteklenen] gösterilir, sağ mesajları Türkiye'nin görünüşte [alıyordum çünkü Türkiye gerçekten iyi niyetle hareket etmedi inanmak ve sonra aniden gözden oldu. Daha da önemlisi, orada Türkiye'nin gerçekten bir broker olarak hizmet verebilir ve Amerika Birleşik Devletleri ve İran arasında bir arabulucu olarak daha büyük bir nokta vardır. Bu önemli bir rolü ve o da göz ardı edilmemelidir. Türkiye'nin tarihsel, ancak İran'a rakip olarak bir ilişki oldu da şimdi İran, bir dereceye kadar normalize ile ilişkisi iyi bir konumda, bu köprü olmak. Bu iki ülke, İran ve ABD, iletişim kuramıyor. O, derin nedenleri kültürel nedenleri vardır. ABD hükümeti de Çoğu insan İran hakkında çok, onlar İran anlamıyorum bilmiyorum. Ne algıladıkları genellikle gerçek ya da yanlış algılama değildir ve bu durum diğer taraf için de olabilir. Bir arabulucu olarak hizmet verebilir bölgesel bir oyuncu olması gerekir ve Türkiye'de uygun olduğunu yapmaktır.

Sizce Tahran beyan görevden ABD yönetiminin bunu bir hata olabilirdi ikinci düşünceler oldu?

Orada Obama yönetiminin içinde Tahran beyan görevden ki yeniden olmuştur düpedüz bir hataydı. Artık bazı reassessments Türkiye'nin bir rolü vardır. İranlılar sorunları Amerikalılar ve Avrupalılar hakkında konuşmak istiyorum hakkında konuşurken için Tahran beyanname bir basamak olabilir.

Nasıl bir zamanlar Türkiye'nin "BM Güvenlik Konseyi'nin ABD algılanan, hem Kongre ve yönetiminin de İran'a karşı yaptırımlar üzerinde oy hayır" mı?

Kongre öfkelendi. Ne zaman Türk yetkililerinden oluşan bir heyet ABD'ye altı yaklaşık hafta önce geldi, bu ne bazılarımız onlarla olan özel bir toplantıda şöyle dedi: Bu Kongrenin bazı üyeleri öfkeli olduğudur. Genel olarak, Washington'da duygu, Türkiye'nin Amerika'nın müttefiki olarak misbehaved oldu. Ne yazık ki, böyle yapan buydu. That's Washington ve Ankara arasında, ABD'nin hala bölgede o 1990'larda olduğu gibi gördüğü kesin bir parçasıdır. ABD hükümeti içinde bir sürü insan bu bölgede değişen dinamiklerini anlamıyor, yeni güçlerin yükselişi, bölgede yeni ittifaklar, ABD rağmen bölgede iki savaşlarda yer almaktadır. Onlar nasıl bu savaşlar iç dinamikleri değiştirdi anlamakta zorluk çekmektedir. Bir başka sorun da orada Washington'da böyle bir baskın uzlaşma İran'ın düşman olduğunu ve herhangi bir devlet düşman ile ilişkili iyi değil. Örneğin, biz Türk heyeti ile bir araya geldi, sorulara çoğu gibi, "Bunu nasıl Ahmedinecad rakam destek ve Netanyahu mahkum edildi?" ve "Türkiye nasıl İran'da bu iblis kucaklamak yapabilirim?" Bir kavram kargaşasına bir Türkiye'nin pozisyonu hakkında. Bu yüzden Türkiye'nin İran ile bir ilişkisi yoktur isteyeyim anlamıyorum.

aynı zamanda Türkiye'nin Doğu dönüyor ve uzak batıdan hareketli düşünüyor musunuz?

Evet, yok. Eğer ana sütunları bir çok okursanız, Thomas Friedman, Türkiye'nin Doğu dönüm olduğunu söyleyerek yazdı. İşte oldu ne çok basit ve yanlış görünümle.

Bazı gözlemciler, gerek Türkiye'de ve yurtdışında, ifade endişe, Türkiye'nin İran gibi gelecekte belki de eğer iktidarda şu andaki Türk hükümeti kalır. Bu fikir hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu ülkede bu kadar ekonomik gelişmedir. Türkiye tamamen Avrupa ve dünyanın farklı yerlerinden ile bağlantı içerisindedir. İran çok izole ülke, bu sistemin bu tür ayakta nasıl hangi olmasıdır. Türkiye'nin modern bir ülke. Ben İran tanımlamak için bu terimi kullanmak değildir. İran güzel bir dini ülke ve toplum olduğu için teolojik düzeyde, ben, ya, herhangi bir kıyaslamaya görmüyorum. Türkler dini, çok, ama fark çok fazla din ve devlet arasında bir ayrım burada daha fazla olmasıdır. Bu doğru İran'da değil.

Bu Türk siyasetini ve Türk aydınları da gazeteciler olsun, orada Washington'da daha fazla Türk varlığı Türkiye'nin bölgedeki rolünü açıklamak gerekmektedir. Bölgede değişti; farklı ittifaklar, farklı stratejik ilişkiler, ABD'nin sık sık anlamıyor vardır.

'Olağanüstü gelişmeler meydana İran'

Ne derdi ülkenin yakın bir gözlemci olarak İran konusunda iç gelişmeler?

Biz İranlılar muhalefet ve ABD yetkilileri ve Avrupalı yetkililer ile yakın bağları olan arasında bir görev gücü koşuyoruz. muhalefet doğrudan politika onların kelime dışarı alabilirsiniz Biz muhalefet şekil ve politika ile toplantılar yapıyoruz. Ana noktaları Yeşil hareketin sokaklarda insanlar alamaz rağmen biz bunun yüzde bilmiyorum rağmen, İran'da gerçek bir muhalefet hareketi vardır.

muhalefet ne "Yeşil hareketi" olarak bilinir mi?

Insanlar "Yeşil hareket olarak muhalefet için bakınız" ama muhalefet toplumun farklı sektörlere değil, [Mir-Hossein] Mousavi ve [Mehdi] Karroubi izleyin sadece insanların içeriyor çünkü yanıltıcı bir etiket. Bazı sendikalar, kadın grupları, öğretmenler, üniversite profesörleri içerir ve onlar Yeşil hareketin takipçileri olmayabilir. Artık hükümet ile şikayetler var toplumun farklı parçalarıdır. Ne İran ne oldu ki şimdi muhalefet grupları bile bu muhalefet yapılandırılmış değildir için daha fazla siyasi boşluk vardır. Muhalefet bu onun zayıflık olduğunu fark eder. İkinci önemli gelişme ise rejimi ve özellikle yüksek liderinin artık meşruiyet sorunu olması. Bu konuda hiçbir ampirik veriler, ancak nüfus soruları Ayetullah Ali Hamaney güvenilirliğini önemli bir bölümünü bir İslam devleti önderlik edecek. O değil doğru iki yıl önceydi.

Ne halkın gözünde Ahmedinecad konumu nedir?

Bildiğim kadarıyla Ahmedinecad gider gibi, o çok zeki rakibini marginalizing yer almıştır. Artık onun etrafında daha küçük bir daire olduğunu, ancak yine de çok birleşik bulunmaktadır. Orada muhafazakarlar arasında Ahmedinecad karşı bir eleştiri çok, reformcular veya Yeşil hareketi unut olduğunu. Bir başka önemli gelişme ise muhafazakar din adamları şimdi dini bir lider olarak Hamaney meşruiyetini sorgulamaya, ve çok karşı daha vardır o da siyasal sistem içinde yer haline gelmiştir nasıl. Bu gelişmeler gerçekten sıradışı. Bu yakın gelecekte farklı bir sistem meydana getirmek olacak mı? Ama bu uzun süre içinde değişime yol gidiyor Muhtemelen hayır.

'ABD zor ama aynı zamanda zeytin dalı uzatan Tahran'

Abdo, ABD yönetiminin aynı anda İran'a karşı iki politikalar izlemektedir diyor ki:

"Bu akıllı ve başında meydana gelmiş olmalıdır. Bir sert politikası, yaptırım ve bazen zor bir retorik, ama aynı zamanda bir zeytin dalı uzatmıştı. İki strateji anda ve onlar birbirlerini tamamlayan umuyoruz. Ama olsa farklı bir sesi İran'dan gelen Bak, Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın Başkan Obama davet ve biz farklı bir sesi ABD'den gelen Bak, bu sistem içinde 30 yıldır önemli kişiler için iman etmiş bu ilgi için bunu gerçekleştirmek zorunda ABD ile düşmanca bir ilişki var. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.