8 Ağustos 2010 Pazar

İSRAİL SALDIRISINA KARŞI HAMLE BM SORUŞTURMASI.

Mavi Marmara Cumartesi günü İskenderun Akdeniz limanında Perşembe günü Hayfa İsrail'in liman çıkışlı sonra geldi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, iki kıdemli Türk ve İsrailli diplomatlar, İsrail'in ölümcül 31 Mayıs komando baskını bir yardım flotilla araştırmak bir panel atanmış bulunmaktadır.


İsrail üyesi Joseph Ciechanover, İsrail Dışişleri Bakanlığı eski bir üst düzey yetkili olacak iken Kariyer diplomat Özdem Sanberk, Türk Dışişleri Bakanlığı'nda eski müsteşarı, panelde Türk temsilcisi olacak, Ban Cumartesi duyurdu. Panel olmak eski Yeni Zelanda Başbakanı Geoffrey Palmer ve başkanlık edecek olan başkan yardımcısı giden Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe olacaktır.

Panel Salı günü ilk kez tanışma ve planları Eylül ortalarında bir ilk rapor sunması bekleniyor. Yetkililer, panel koşullar içinde İsrail komandoları Gazze İsrail'in abluka kırma gelen Filistin yanlısı eylemciler engellemeye çalıştı 31 Mayıs saldırı çevredeki gözden söylüyorlar. Sekiz Türkler ve Türk-Amerikan baskını sırasında öldürüldü.

Sanberk adını Ankara'nın Ban için BM'nin Ağustos uluslararası bir komisyon kurulması ve 2 ilan kısa bir süre sonra teklif edildi, Türk Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama Cumartesi günü yayınlanan dedi. Bakanlık gerçeği Sanberk de Dışişleri Bakanlığı'nda kariyeri boyunca Türkiye'de hizmet etmiştir altını çizdi.

"Bir panel üyesi olarak Sayın Sanberk gibi seçkin ve olağanüstü diplomat gönderme önem bu soruşturma takmak ve bir ibret vardır, uluslararası standartlarda, hızlı, tarafsız, uygun olan saygı ve şeffaf doğrultusunda çağrısı ile BM başkanlık açıklamasında, "Bakanlık, açıkça panel soruşturma Türkiye'nin beklentilerini özetleyen sonucuna varıldı.

İsrail'in 31 Mayıs saldırı uluslararası öfke yarattı ve İsrail-Türk ilişkilerinin bir akut bozulmaya yol ve İsrail'in Yahudi devleti hedefleyen İsrail saldırmak için askeri yollarla elde Filistin Hamas militanları önlemek için söylüyor abluka, hafifletmek için zorladı.

İsrail zaten kendi askeri soruşturma tamamladı coolly bir BM soruşturma fikrine tepki sonra - ve bir sivil başlatılan - İsrail sonunda soruşturma panel Ban kurduğu işbirliği yapmayı kabul etti. Obama yönetiminin güçlü panel ile işbirliği yapmaya çağırdı İsrail, New York diplomatlar Reuters haber ajansına verdiği demeçte var. Batılı diplomatlar ise, özel komisyonun görev belirsizdir söylüyorlar.

ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice, geçen hafta zaman o ve onun odak "geleceğe uygun üzerine bir açıklama panel" bu ulusal soruşturma "için bir yedek olmadığını belirtti Türkiye çileden çıkardı." Sadece birkaç saat yayımlanmasından sonra BM prob, şarj d'Ankara'daki ABD Büyükelçiliği affaires sınırları tanımlanmış Rice'ın açıklamada, Türk Dışişleri Bakanlığı için Pazartesi akşamı çağırıldı. Ankara'nın "rahatsızlık ve hoşnutsuzluk" o Ban'ın soruşturma panel bir "alternatif yorumu" olarak Rice'ın açıklaması, üzerine dile getirdi.

Daha sonra hafta içinde, BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı İsrail'in ölümcül baskın vücudun soruşturma gereksiz yüksek profilli BM soruşturmasının ilan tarafından yapılmıştır yalanladı. Sihasak Phuangketkeow üst düzey panel Ban'ın ilan önce başlatılan 31 Mayıs olayı, içine Cenevre'de bulunan konseyin soruşturma Çarşamba günü savundu. Hem işbirliği İsrail çağırdı.

Mavi Marmara dönerse İsrailli gözaltında ay sonra

Bir gemi ölümcül bir İsrail baskınında ele geçirilen Mayıs ayında Gazze Şeridi'ne insani yardım yapılmıştır olarak Türkiye'ye Cumartesi günü döndü. Gemi, Mavi Marmara, İskenderun Akdeniz limanında Perşembe günü Hayfa İsrail'in liman çıkışlı sonra geldi. Aynı uluslararası flotilla Gazze'nin İsrail ablukayı kırmak için çalışmakla parçası olan diğer iki Türk gemileri de eve geldi. Hüseyin Oruç, İnsani Yardım Vakfı (İHH), gemi sahibi bir yönetim kurulu üyesi, o Gazze üzerindeki abluka, tekne başka bir misyon içinde yer alabilir devam etmelidir Reuters televizyonuna verdiği demeçte. "Eğer sorun çözülmüş değil, birçok flotillas ... Gazze'ye yelken olacaktır. Gerekirse, bu tekneler de bunun için kullanılabilir, "Oruç dedi. 31 Mayıs baskını sonrasında damar esere el koymasının vardı gemileri, İsrail, bırakmadan önce, başarısız bir söz ki Gazze'ye tekrar gönderilen olmaz istemişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.