7 Ağustos 2010 Cumartesi

TÜRK ASKERİNİ BESLEYEN EKONOMİK CANAVAR

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Türk siyasi arenada değil, sadece üzerinde kontrol ve nüfuz sahibi için, aynı zamanda devam ediyor Türk Silahlı Kuvvetleri Yardım Merkezi (OYAK), büyük bir sanayi holding haline geldi, ülke ekonomisini aracılığıyla.
Zaten onun şöhret ekonomisinde geniş kapsamlı bağlantıları ile dünyanın en ayrıcalıklı ordu gibi övünme, TSK 50000000000 $ tutarında ekonomik varlıkları komutları bir merkez çalışıyor. OYAK şimdi dev bir holding 60 şirket ve bağlı kuruluşları içeren haline geldi. içinde bu şirketlerin faaliyet alanları son derece çeşitli ve otomobil, çimento, demir ve çelik, finans, enerji, madencilik, zirai ilaç, gıda, inşaat, taşımacılık ve lojistik, özel güvenlik ve bilgi teknolojileri yer alıyor. OYAK hatta yurt dışında, Romanya, Kıbrıs ve İspanya'da iki şirket ve Hollanda çimento fabrikaları gibi yatırımları var.

Türk Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) son zamanlarda bir rapor "Askeri-Ekonomik Yapısı, Türkiye'de: Mevcut Durum, Sorunlar ve Çözümler" başlıklı açıklanan ne yapar saptar Türk askeri dünyanın başka ordular arasında eşsiz: "durumlarda zaman askeri onların ana fonksiyonu, ekonomik aktörler olarak, bu aracılığıyla ya da kurumsal yapının hareket hizmet onların hemen evrenin dışında, demokrasi için asgari şartları yerine getirilmediği adım. "

olağanüstü bir dönem, yani ürünü olarak, 1960 askeri darbesi, OYAK Yasası hâlâ Türkiye'nin tarihinin mevzuatın en yılmaz adet biridir. onların sosyal statü karşılık yaşam ile TSK mensuplarının sağlama ifade amacı ile kurulan OYAK, sadece gelecek için TSK üyelerinin endişelerini silmek değil aynı zamanda onları 49 yıldır ayrıcalıklı bir statü verildi.

Başlangıçta ek sosyal güvenlik yardımları ile TSK mensuplarının donatmak isteyen, OYAK üyelerine emeklilik aylığı bundan üç kat daha yüksektir verme yeteneğine sahip onun için kar amacı gütmeyen faaliyetleri devlet sayesinde tarafından verildi. Şimdi OYAK gerçekten bir ev "sloganını uygulayabilir, kendi üyeleri için bir araç".

OYAK gelir getirici başka şekilde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tüm Türk vatandaşlarının sosyal güvenlik işlerini yönetir yerleştirilmek olurdu onun tasarruf fonları ile Yatırım faaliyetleri ile ilgili kısıtlamalar muaf tutulur.

iştiraklerinin vergi ödemek iken, OYAK kendisi vergilerden muaftır. gelir, kurumlar, veraset ve intikal vergisi dahil OYAK'ın tam teşekküllü vergi muafiyeti (yanı sıra gelir damga vergisi) yasal koruma altına alınmıştır. üyelerin ücretlerinden Zorunlu kesintiler OYAK için ücretsiz olarak nakit sağlamak, sürekli tedarik olan finansal kriz zamanlarında en büyük gücü haline gelir.

OYAK da yerli ve yabancı iş grupları ile ortaklıklar çok sayıda kurarak büyük kazanç sağladı. OYAK'ın önemli ortaklıklar arasında STEAG-AG, Nuh Holding, Eti Holding, Halkbank, Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) (dönem Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu başını yaptı sırasında) vardır, Axa, Goodyear, Elf, Sabancı Holding, Koç Holding, Yaşar Holding, Gama, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Kutlutaş Holding, Alarko, Cerrahoğulları, Ziraat Bankası, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Petkim.

Dünyada tek

ordularının dünyanın birçok ülkesinde üniversiteler ile ortaklıklar rağmen, Türk durumda benzersiz düşünülebilir. OYAK gibi bir yardım merkezine sahip tek ordu her kuvvetleri komutanlığı kendi yardım kuruluşu Pakistan ordusu vardır.

İran'da, Devrim Muhafızları 50'den fazla şirket var, ama onlar aktif her ekonomik alanda değil.

Çin, Honduras, El Salvador, Ekvator, Şili, Bolivya, Kolombiya, Guatemala, Nikaragua, Endonezya, Tayland, Mısır, Pakistan ve Suriye orduları iktisadi teşebbüsleri olduğu bilinmektedir, ama bunların hiçbiri olarak OYAK olarak her yerde olduğu ekonomik alan.

En ayrıcalıklı kurum

OYAK, aynı yasanın askeri cunta tarafından hazırlanan içinde olan "bir idari ve mali açıdan bağımsız tüzel Savunma Bakanlığı ve özel hukuk hükümlerine tabi bağlı tanımlanan" ve bu üzerinde önemli yetkileri bahşettiği vardı. Aynı yasa tüm varlıklar, gelir ve örgüt iddiaları için hak ve yetkileri kamu malları bağlı hak kazanmak için ve suçluların benzer suçlamalarla kamu mallarının ihlal tarafından alınan tabidir sağlar. Böylece, OYAK Türkiye'de sadece özel sektör ve kamu sektörü yararları sahip tek örgüttür.

Üyelik OYAK ve organizasyon zorunlu şu anda yaklaşık 250.000 üyesi bulunmaktadır. idari yapısı, o temsilcileri 100 askeri sadece subay ve sadece dokuz sivil üyeleri olan bir 40 kişilik genel kurul için 50 kişilik bir yönetim kurulu vardır. kanununa göre yönetim yedi üyeli yönetim kurulu sadece üç üye uygulamada askeri personel, askeri olmasına karşın, dört sandalye kaplar. Bu kurul iki aktif görev ordu subayları içerir. Bir denetim kurulu 2001, özel bir denetim şirketi faaliyetlerine bir mali denetim sürdürmeye başlamıştır kadar OYAK'ın faaliyetleri nezaret.

TESEV raporuna göre, yıl sonu 2009 için rakamlar OYAK'ın toplam varlıklar olduğunu göstermektedir TL'lik 12676000, tüm OYAK şirketlerinin TL'ye ulaşmıştır kombine satış geliri 19100000000 ve toplam aktifler TL 28300000000. OYAK, Türkiye'nin en büyük beş işletme biridir. Örneğin, sermaye kazançları kendi oranı açısından, OYAK üçüncü Koç ve Sabancı 1990 yılında işletme ve sonra dördüncü sonra sırada Koç, Sabancı ve Çukurova 1996 yılında.

2000 yılında Koç Holding 11700000000 $ yıllık ciro, Sabancı tarafından 5600000000 $ ve OYAK de üçüncü sırada yer 4900000000 $ ile takip tepesinde durdu. OYAK CEO'su Coşkun Ulusoy, 2005 yılında OYAK Türkiye'nin en karlı holding duyurdu.

aşağıdaki gibi TESEV raporu OYAK hoşlanır ek ayrıcalıklar listeleri: "OYAK faydaları ekonomi üzerindeki ordunun siyasi etkisinin potansiyel yüksek darbe Özellikle. OYAK bu özel avantaj girmeyi kamuya ait işletmeler, kamu kurumları ve bundan sonra kamu ihale sözleşmeleri güvenli ve ne zaman kurulacak ortaklıklar sonucunda kamu kaynaklarını kullanarak bu iflas etmiş şirketleri teslim sahiptir. "

devlete başarısız şirketleri Satış

İki Türkiye Otomotiv Endüstrileri A.Ş. otomotiv şirketleri - başarısız teslim OYAK gerçeği ve Motorlu Araçlar Ticaret A.Ş., kriz 1980'li yılların başından beri olmuştu neredeyse iflas gitmişti - Ziraat Bankası, bir kamu bankası için bu özel avantaj OYAK'ın kullanımı en açık örneğidir. Benzer şekilde, Emlak Kredi Bankası, 1985 yılında mali kriz içinde Oyak-Kutlutaş Holding parçaları dört inşaat şirketleri, daha sonra hisselerini satın aldı.

Bir anlaşma SSK, şimdiki CHP lideri Kılıçdaroğlu tarafından anda başkanlığında, en büyük devlet tarafından OYAK verilen destekler olduğunu imzaladı. Bu anlaşmaya göre, SSK, 1995 yılında yüzde 25 Oyak İnşaat hisselerinin bir küçük ortağı oldu ve OYAK ve 2.554.000 $ ödemek için yüzde 1 indirim ile tüm SSK inşaat sözleşmelerinde Oyak İnşaat istihdam konusunda anlaştılar. dokuz SSK sözleşmeleri ödüllendirme ve ardından, o zaman TL'lik 17000000000000, Oyak İnşaat için yüklenici taşeron bir 23,24 oranında indirim dokuz proje teslim ve TL olağanüstü toplamı tutulur ek bir kar 2443000000000 gibi.

Bu 2001 krizi, bir mali kurtarma operasyonu sonrasında bankalara mali güçlük içinde kamu fonlarını kanala geliştirildi bilinmektedir ve Oyakbank devlet bu işlem sırasında özel lehine aldı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bu kurtarma paketi, sadece bankaları toplam pazar payı sektöründe fazla yüzde 1 kontrol için uzun olduğuna karar verdim. Ama görünen o ki Oyakbank paketinden yararlanmak hakkına sahip değildi çıktı ve Oyakbank Sümerbank da dahil olmak üzere diğer dört başarısız bankalar ile birleştirildi, belirlenen eşiğin üzerinde pazar payını artırmaktır.

OYAK, özellikle 1990'lı yıllarda hızlanan özelleştirme çabalarının sayesinde büyük kazançlar kaydedildi. OYAK Sabancı ortaklık ile Oysa 1992 yılında özelleştirilen iki çimento fabrikası satın takım. Bugün dokuz çimento fabrikaları vardır.

2005 yılında OYAK ve en karlı büyük kamu sektörü şirketleri, Erdemir, Türkiye'nin satın aldı ve tek organizasyon olduğunu güvenli büyüme diğer büyük gruplar 1994, 1999 mali krizin birçok olay sırasında küçüldü ise 2001 ve 2008. TESEV raporu aşağıdaki gözlemler yapar:

"OYAK 1990 yılında büyümenin zirveye ulaşmıştır. karlılık OYAK'ın ortalama oran 1961 ve 1980 yılları arasında 16 adet iken, 100 birimlerine 1981 ve 2000 tarihleri arasında ve atladı sonra 165 birimlere döneminde 1990 den 2001 kadar fırladı. "

OYAK'ın emrinde milliyetçi retoriği

TESEV gözlemleri hakkında OYAK, özelleştirme ile ilgili kısıtlama olmaksızın hareket açıkça Türkiye'deki çarpık yapısını gösteriyor. "Bir çarpıcı örnek OYAK Erdemir'in satış, her ikisi de OYAK'ın yönetim ve kamuoyunun bu Erdemir'in stratejik olarak Türkiye'nin ulusal güvenliği için önemli bu nedenle ulusal sermaye sahiplerinin elinde özelleştirilen kalmalıdır olduğunu söylerler. Dolayısıyla, OYAK, Erdemir, çeşitli kurumlar, Maden Birliği [Maden-İş] ve medya TOBB arasında değişen satın coşkuyla. Neoliberal sermaye birikimi stratejileri, milliyetçi söylemler tarafından yakıt, OYAK 2003 kar toplam kar 40 OYAK iştirakleri tarafından kaydedilen eşit Türkiye'nin üçüncü en karlı kamu kurum, birine transfer sağlamak oldu "belirtildi.

Bunun milliyetçi söylem ve de-devletleştirme "Türkiye'nin mali sektörü" toplam heeding olmadan rağmen, OYAK Oyakbank, Hollandalı ING bankacılık grubu Sümerbank, OYAK için mükemmel bir pazarlık, bir hoşgeldin eklenmesi için güçlendirilmiş satılan bilinmektedir 2700000000 $.

AB OYAK'ın varlığından haberdar mı?

Hayret, tek bir AB ilerleme raporu OYAK, her ne kadar onlar kategorik olarak Türkiye'nin gerek askeri harcamaları denetim Sayıştay'ın tanıtmak işaret bahseder değil.

2005, bir AB'nin beş ana örgütlerinin, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi, 222 kişilik bir komite işadamları çıkar grupları temsil eden işçiler, çiftçiler ve kooperatifler, taslak raporunda Avrupa Konseyi'nin Aralık ayında sunulacak işaret 2004 oturumu askeri harcamaları ve OYAK gözetimi reform acilen ihtiyacı olan konulardı. Ancak, OYAK ve daha sonra başkanı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO), Hüsamettin Kavi, AB-Türkiye Karma İstişare Komitesi eşbaşkanlığını taslak rapordan OYAK kaldırılması için lobi sıfatıyla kullandı. Ayrıca, 2003 OYAK Emeklilik sağlanması, AB emeklilik fonlarının derneklerin bir federasyon için Avrupa Federasyonu üyesi beri. Başka hiçbir AB üyesi devlet OYAK gibi bir yapı müsamaha beraber, AB gerçeğini OYAK'ın varlığı demokratik gözetim ve Türkiye'deki askeri düzenlenmesi için bir meydan okuma olduğunu göz ardı. Fransız AXA Grubu ile OYAK'ın uzun soluklu ortaklıklar ne bu örgüt üzerindeki spot odaklanan gelen AB engeller olduğu iddia ediliyor.

Savunma sanayi

Savunma sanayi harcamalarının Türk askeri için ekonomik faaliyetlerin en büyük ikinci alan temsil eder. Bu alandaki harcamaların büyük çoğunluğu şirket ve Vakfın iştirakleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSKGV) güçlendirilmesi için yapılır. TSKGV bile akaryakıt istasyonu sahibi.

TSKGV's iştiraklerinin bir sektörün toplam gelirinin üçte. gelirinin yüzde 36 toplam TSKGV bağlı kuruluşları ve 31 oranında özel şirketler, yüzde 33 oranında kamu sektörü şirketleri tarafından oluşturulur. sektörün en büyük 10 gelirliler yarısı TSKGV bağlı kuruluşları bulunmaktadır. Vakfın iştirakleri arasında Aselsan, Aspilsan, Roketsan, Havelsan ve İşbir vardır. TEI, TAI, DİTAŞ, NETAŞ, Mercedes-Benz Türk A.Ş., HEAŞ, TAPASAN, TÜRKTIPSAN ve HTR A.Ş. Vakfın bağlı kuruluşları bulunmaktadır. Mikes A.Ş., EHSİM A.Ş. ESDAŞ A.Ş. ve STM A.Ş. dolaylı iştirakleri.

Vakıf 2008 yılında mali kaynaklar TL 22.000.000 aktarmak ve altı dışında 14, en büyük şirketleri TSKGV tarafından hisselerinin aşağıda yüzdeler: İşbir Elektrik (99,8 yüzde), Havelsan (98,9 yüzde) ile sahip TSKGV bağlı kuruluşları planlama oldu Aspilsan (97,7 yüzde), Aselsan (84,6 yüzde), TAI Tusaş (54,5 yüzde), Roketsan (35,5 yüzde), TAPASAN (yüzde 25), Türktıpsan (yüzde 20), DİTAŞ (yüzde 20), Netaş (yüzde 15), Mercedes -Benz Türk (yüzde 5), TEI Tusaş (yüzde 3), HEAŞ ve HTR Havelsan Teknoloji (2 yüzde).

Jandarma su ve yağ işinde

o İçişleri Bakanlığı'na bağlı olmasına rağmen, Jandarma Genel Komutanlığı birçok alanda ekonomik faaliyetlerin bir numarası vardır. Bu ekonomik faaliyetler, Jandarma Asayiş Vakfı (JAV) üzerinden yürütülen, savunma ve güvenlik, inşaat, gıda, temizlik malzemeleri dahil, telefon kartları, un tabanlı ürünler, sigorta, askeri nişan, işaret ve levhaları, hediyelik eşya mağazaları, sürüş ve güvenlik kursları, vb JAV Kızılcahamam, Ankara ili, iki benzin istasyonları ve online perakende mağaza iki doğal kaynak suyu tesisleri var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.