7 Ağustos 2010 Cumartesi

ORTADOĞUNUN GÜÇLÜ DEĞTEĞİ TÜRKİYE

Beyrut'a Suudi Kralı Abdullah ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile bir ziyaret, geçen hafta güçlü Türkiye tarafından desteklenen bir hareket, Orta Doğu makyaj kart güverte değişikliği sunulduğunda, ancak bu ziyaret açılacaktır eğer hala belirsizliğini koruyor Yeni barış ve istikrarın bölgedeki yol.
Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Süleyman ile Görüşmede Lübnan'da olağanüstü çabalar Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan tarafından uygulanan sonrasında kurulmuştur kırılgan istikrarı güçlendirmek için yaptı. Ziyaretin yararlı savaşın güçlü bir beklenti içinde azaltmak İsrailli bir provokasyon olarak algılandı İsrail-Lübnan sınırında kanlı çatışma bu hafta rağmen. olasılığı yüksek olmasa Bazı yorumcular bu ziyaret, bölgesel barış için küçük bir pencere açabilir, savunuyorlar. Diğer analistler Ancak, zirvenin başarısının uzun ömürlü olmayabilir altını çizer.
Türkiye bir garantör olarak

Lübnan, İsrail ile 2006 savaşında, çok kırılgan iç güç dengeleri üzerinde bir hükümet kurma konusunda çok zorluk vardı harap. Ülkenin yeni bir iç savaşın eşiğine gelen Hezbullah bir İran destekli paramiliter kuvvet özellikle sonra geldi Beyrut sokaklarında aldı.

Hüsnü Mahalli, Suriyeli bir gazetecinin, Türkiye'de esaslı, hatırlar gibi, Lübnan'da istikrarın sağlanması, Türkiye'nin katılımı 2006 savaş hemen sonra ve Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Geçici Gücü Lübnan (UNIFIL) katıldı başladı. Ankara Ekim 2007 ve Mayıs 2008 Lübnan cumhurbaşkanlığı krizi biten bir çok olumlu rol oynadı. Bu ülkede beraber Katar ve Suudi Arabistan ile bir hükümet kurulmasına yardımcı oldu.

"Ankara çok Lübnan'da sadece istikrarın sağlanması meşgul etmektedir, aynı zamanda Suudi Arabistan ve Suriye arasında düşmanlık gibi diğer inter-Arap çatışmaları, bir çözüm bulmada. Bu çabalar, Kral Abdullah ve Cumhurbaşkanı Esad sonucunda Türkiye, geniş anlamda bölgede istikrarı sağlamak için görev ziyaret ödemek başardık "diye Pazar's Zaman söyledi.

Ancak Uluslararası Kriz Grubu (ICG) dahil olmak üzere birçok analist bu günlerde, Lübnan'daki kırılgan istikrarı Özel Mahkemesi Lübnan, Lübnan Başbakanı ile 2005 suikast araştırmak kurmak olduğu için bir iddianame nedeniyle bir çatlak olasılığı söz Rafiq Hariri, şimdiki Başbakan Saad Hariri'nin babası.

Mahkeme Hezbullah için ana şüpheli olarak nokta olabilir. Ve eğer bu durumda, Lübnan hükümeti ve yeni bir iç savaşa başlayabilir çöküşü görülmektedir.

"Düşün Başbakanı Hariri. o da babasını öldürdü kurulmuş ise o bazı zorluklar Hezbullah ile işbirliği olacaktır. o dener Ama, eğer ülke kan gölüne girebilirsiniz Hezbullah üye tutuklama, "Mahalli dedi.

durum gergin, Türkiye güçlü bir Kral Abdullah ve Esad'ın ziyareti destek verdi. Mustafa Ellabbad, Al Sharq Merkezi Bölgesel ve Stratejik Araştırmalar Kahire'de müdürü, bu liderlerin ziyaret istikrarı için yararlı oldu Pazar's Zaman söyledi. Her ikisi de taraflara kısıtlanmış mesajlar verdi. Ona göre, bu ziyaret bölgede realignment bir göstergesidir.

"Suudiler bir şekilde Suriye Lübnan üzerinde ama karşılığında Şam bir söz olsun egemenliği farkında. Cumhurbaşkanı Esad ama Hezbullah ve İran ile ilişkileri kesmeyecek kendisi ve aralarındaki mesafe koyacağız "Ellabbad dedi.

Ona göre, Suudi Arabistan ve Suriye ve tabii ki Lübnan'daki iç istikrar arasında yeni istikrar Türkiye için yararlıdır. Bu yüzden Ankara, bu hamle destek olduğunu söyledi.

"Türkiye ideoloji ihraç değil ama istikrar ihraç etmektedir. bölgede istikrar varsa o bölgedeki etkisini uygulayabilir. Türkiye'de yoğun bir ülke değil, birçok şeyi başa vardır: AB, Orta Asya, Balkanlar, Kafkasya. Ayrıca arası Arap konularda çaba sarfetmek zorundadır. Ancak bölgedeki diğer ülkeler için önemli olduğunu, Türkiye'nin bir garantör ve yer almak hazır olarak bilinmesi, "dedi.

bölgesel savaş ihtimalini

Türk Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü bu yönde bir bildiri yayınladı ve Türkiye'nin her zaman bölgesel oyuncular bölgesel sorunların çözümleri ile gelmeleri teşvik etmiştir dikkat çekti. Beyrut üçlü toplantı, bu iyi bir örnektir.

Aynı açıklamada da bütün bölgenin ama Lübnan'da istikrarın öneminin altını çizdi da çatışmalarda iki Lübnanlı asker ve bir gazeteci de İsrailli bir askerin öldürülmesi ile sonuçlandı İsrail-Lübnan sınırında dikkat çekiyor.

"Türkiye ciddi Lübnan-İsrail sınırında istikrarsızlık böyle kritik ve hassas bir zamanda bir bütün olarak bölgede yol açabilecek çatışması ile ilgili olarak," Aynı beyanı altını çizdi.

Mahalli göre, bu çatışmada İsrail, bu yeni gelişmeler Beyrut ve Lübnan'da istikrar üçlü toplantı yaparak çıkarlarına hizmet olmayabilir getirdi düşünen bir provokasyon olduğunu.

Paul Salem, Carnegie Endowment Uluslararası Barış için Beyrut'ta de bir analist, o Qantara için "İran'ın yaptırım erken 2011 yılında meyvelerini yoksa yazdığı bir makalesinde işaret, İsrail ihtiyacı hareket hissediyorum olabilir. İran'ın nükleer tesisleri askeri saldırısı düzenledi Eğer Hizbullah olasılıkla aynı zamanda Hizbullah girişme olurdu fray ve İsrail katılacaktı. Alternatif olarak, İsrail için yakındaki bir misilleme kapasite İran soymaya Hizbullah karşı önleyici savaş başlatma olabilir. "

bunun için şans çok ince olmasına rağmen ve birçok sorun bağlıdır Ama, barış olasılığını ekarte etmez.

Salem telefon röportajda, Beyrut zirvesinde bir ölçüde başarılı ancak Türkiye bu gerginliği tekrar Hariri cinayeti Özel Mahkemesi Lübnan için de gelişmelere bağlı olarak devam ettirebilirsiniz Pazar's Zaman söyledi.

Ancak Alon Ben-Meir, New York Üniversitesi dahil olmak üzere bazı analistler, bu nispeten sakin durum bölgesel barış için bir yol açabileceğini düşünüyorum. Ona göre, Beyrut'taki zirvede Lübnan üzerinden Şam 'hakimiyet restore edilmiştir.

"Suriye kendi stratejik ve taktik nedenlerle, Cumhurbaşkanı Esad, Kral Abdullah ve Başbakan Hariri'nin Lübnan arasında yeni bildirilmemiş anlamak için İran ile ikili ilişkileri sürdürmek olasılığı iken Lübnan etkisi İran yörüngesinin dışında kalacağını oldu. Tahran'a mesaj çok açıktı: Suriye - Arap ülkeleri - desteğini bu yeni siyasal gerçekliği kabul etmeniz gerekir Lübnan ve hem İran'ın hem kendi proxy Hizbullah üzerindeki hegemonyasını devam edecektir "diye bir son makale ve altını çizer bu yazıyor "Lübnan'da bu yeni siyasi yapılandırma da doğru fiyata Suriye Arap dünyası ile kendini uyumlaştıracak için İran'ın emellerini bölgesel hegemonya olmaya künt öneriyor."

Birçok analist, bu "doğru fiyat" göre Golan Tepeleri'ni geri ve Türk meditasyon altında yapılmıştır ama sonu ne zaman İsrail'in 2009 arifesinde Gazze'nin saldırıya geldi üzerinden sürdürme görüşmeler olduğunu.

Ancak, Salem Suriye ile İsrail arasında müzakerelerin yeniden başlamak mümkün değildir Pazar's Zaman söyledi. Ona göre, Şam beklemek tercih edecek ve orada İsrail-Filistin yolda herhangi bir gelişme olup olmadığını görmek.

"Bu çok şey bağlıdır; Obama yönetiminin yeni bir paket hazırlıyor, ama kimse ne olduğunu bilmiyor. İsrail zaman ilgilenmeyen öncesinde Suriye yolda hareket olduğu için, ya "dedi ve başka bir engel Türkiye ile İsrail arasındaki durum olduğunu da sözlerine ekledi.

"Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında arabulucu oldu. durum önümüzdeki aylarda farklı olabilir ancak Ama ilişkiler flotilla şimdi sonra sorunlarla karşılaşmaktadır "dedi.

Türkiye ve İsrail, oran bu yana İsrail güçleri 31 Mayıs tarihinde uluslararası sularda bir küçük filo yelken kanlı bir interception dokuz Türkler öldürüldü. Gemiler Gazze'ye insani yardım taşıyorlardı. İsrail bu hafta sorunu haline uluslararası bir soruşturma için Türkiye'nin talebi reddetti kadar.

Ancak, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Görüş dergisi yaptığı son röportajda, aylık Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından yayınlanan, Türkiye, iddiaları atmadan İsrail ve Suriye arasındaki yakınlık müzakerelerin yeniden canlandırılması destekleyeceğini söyledi, Türkiye'nin eski müttefikleri olan "kayıp "Türkiye.

Orta Doğu'da bu hafta ve yeni fırsatlar getirebilir bir "kazan-kazan" tablosuna bütün bölge için durum kazanmak güverte ının, ama o, ve de hatta savaşların çatışmaların yeni çatışmalar getirebilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.