3 Ağustos 2010 Salı

HAŞİM KILIÇ ÜST MAHKEMELER GÖREV VE YETKİLERİNİ AŞIYOR DEDİ.

Bizim mahkeme olmadığını paketi, Madde 148 [Anayasa] yazan bir ek yaparak, yasak bir öneri içeren ve bu değişiklikler, "içeriği incelendiğinde bu şekilde bir prosedür gerekçesiyle, üzerinde paket incelerken yeni bir ölçü getirdi Kılıç mahkemenin gerekçeli kararında paket karşı temyiz söyledi. Kılıç, ilk Anayasa'nın üç değişmez makaleleri anlamına gelir.

o geçmiş durumda yaptığı gibi, mahkeme aynı zamanda usul gerekçesiyle değişiklikleri Anayasa karşı birçok için çalışan bir yorumu bir sınav olarak değerlendirilmelidir herhangi bir değişiklik bu makalelerin zorlu madde gözden söyledi.

Madde 148 Anayasanın ki mahkeme yetki içerik anayasa değişikliklerinin iptaline zorunda değildir öngörülüyor. Ama Kılıç da dediği gibi, mahkeme kendi yetki aştığını ve içeriğinde değişiklikler gözden o prosedür gerekçesiyle onları inceleyerek iken.

Temmuz ayı başlarında bir muhalefet itiraz tüm paketi hurda reddetti ancak bazı önemli parçaları iptal mahkeme, bir gerekçeli kararı, dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Gerekçeli kararı da Kılıç güçlü mahkemenin görüşleri sırasında paket karşı itiraz üzerine geçen ay gerekçesiyle sadece mahkemenin gerekçeli yapabilir ulus üzerinde anayasa değişikliği paketinin maddenin üst mahkemenin incelemesi karşı ortaya karar ortaya çıkarmıştır.

Mahkeme kısmen) iki makaleden Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSYK birine üye seçilmesi sürecini yeniden tanımlayan iptal etmiştir. Karar ki hakimler arasında anlaşmazlık olarak mı paketi veya içeriğini gözden geçirmek olduğunu ortaya koymuştur. Kılıç, o kim içeriğin bir inceleme karşı oy arasında yer aldı, bunun anayasal imkansız mahkeme için usul gerekçesiyle sadece anayasa değişikliklerini inceleme yetkisi olduğu değişikliklerin içeriğini incelemek, anımsama olduğunu altını Madde 148 Anayasa , yani mahkeme yetki içerik anayasa değişikliklerinin iptaline zorunda değildir öngörülüyor.

bu yetkisini aştığını iddia edilir kurumları inceler zaman "Anayasa Mahkemesi, bir denetim organı, tüm şüpheleri yasa ile yetki uyumluluğunu ilgili temizlenmiş olmalıdır. Ne zaman anayasal yetkisini aşan tarafından muayene başlar, hiç o denetler kurumlar farklıdır. ... Bu kaçınılmaz olduğu Anayasa Mahkemesi zaman sınırları onun tarafından çizilmiş aşıyor Parlamentosu yerini ise, "Kılıç müzakerelerine söyledi.

Anayasa Mahkemesi, gerekçeli görüş, yüksek yargı organı atamalarda yürütmenin çok fazla katılımı hukukun üstünlüğünün temel ilkelerinin ihlali olurdu, ama dedi orada hakimlerin kendi aralarında anlaşmazlık oldu. Yargıçlar dört madde veya içerik paketi değerlendirmek için yedi oy kullandı. Anayasa Mahkemesi, ancak, 11 ila 17 kadar Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısını artırarak bulamadı ve bu HSYK ve kuvvetler ayrılığı ihlal gerekir.

Kılıç yanı sıra, üyeler Serruh Kaleli, Engin Yıldırım, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeleri arasından atandı ve Nuri Necipoğlu, Gül tarafından Askeri Yargıtay dan, madde gözden karşı oy atadı. Başkan Yardımcısı Osman Paksüt ve üyeler Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Serdar Özgüldür, Fulya Kantarcıoğlu, Zehra Ayla Perktaş ve Şevket Apalak içeriğini gözden geçirmek için oy kullandı. Medya önce görünüşte ne paketi iptal etmek yapılabilir tartışıyor Kantarcıoğlu ve eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay arasında bir telefon görüşmesinde bir transkript yayınlandı.

Bu mahkeme madde üzerinde bir anayasa değişikliği değerlendirilmiştir ikinci kez oldu. 2007 yılında AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) birlikte üniversitelerde türban Sözleşme 10 değişiklik ve 42 Anayasası'nın üzerinden giyen izin verecek bir yasa geçti. Ancak, Anayasa Mahkemesi, yetkisini bu Madde 148 verilen aşan bu değişiklik bozuldu. Kılıç daha sonra da mahkeme gibi iktidardaki açıklanmasından sonra yaptığı ilk konuşmasında böyle yapılır olduğunu itiraf etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.