3 Ağustos 2010 Salı

İSRAİL ve TÜRKİYE İSTİHBARATINDA YAŞANAN ÇATIŞMALAR

Güvenlik uzmanları, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından sözleri İran'ın bir destekçisi olan Türkiye'nin istihbarat şefi suçlayarak uyardılar Türkiye ile İsrail arasındaki ufukta yeni istihbarat çatışmalar bir göstergesidir.
Ayrıca, ifadeler sadece nezaketsiz değil, aynı zamanda bir çaba Türk hükümeti delegitimize için işaret etti.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail Ordu radyosunun haberine göre, onun İşçi Partisi'nin bir toplantısında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) 'nin başkanı olarak Hakan Fidan atanması hakkındaki endişelerini dile getirdi.

"Türkiye dost bir ülke, stratejik bir müttefik, ancak İran destekçisidir Türk gizli servisinin yeni şefi son haftalarda adaylığı bize endişeleri," diye şeklindeki sözleri oldu.

Barak bu randevu İranlıların gizli bilgilere erişimi olan "yol açabilir yaptığı konuşmada askeri radyo yayınının bir kayıt" eklenmiştir. 31 Mayıs, sekiz Türk ve bir Amerikalı öldürülmesi İsrail askerleri, Fidan hakkında eleştirel yazı ile sonuçlandı tarihinde Mavi Marmara flotilla olaydan hemen sonra ortaya çıktı.

İsrailli yetkililer, ölümcül interception için temel sebebi Mavi Marmara gemiye yolcu üzerinde istihbarat İsrail'in eksikliği olduğunu iddia etti. İsrailli yetkililer bu açıkça söylemedi, ancak istihbarat onların eksikliği Türk tarafının olmayan kooperatif tutumun bir sonucu olduğunu ima etti.

Fidan, MİT başkanı olarak Mayıs ayında atanmadan önce Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Türkiye'yi temsil ve başbakana dışişlerinden bir müsteşar olarak görev yaptı.

Türkiye'nin diplomasi ve Fidan eski konumu ile İran'ın nükleer programı konusunda uluslararası savma çözmeye çalışıyor bu çabaların önemli bir araç oldu.

İsrail şüphe, özellikle bir anlaşma İran ve Brezilya ile Mayıs ayında, Türkiye'nin yüksek zenginleştirilmiş uranyum karşılığında bazı düşük zenginleştirilmiş uranyum gemisi İran görecekti aracılık Türkiye'nin çabalarını izlendi vardır.

Profesör Mustafa Kibaroğlu Bilkent Üniversitesi, nükleer konular ve güvenlik konusunda uzman, İsrail'in Fidan bir hedef yapıyor ve biri Türk devletinin bağımsız hareket onu tasvir çalışıyor Today's Zaman söyledi. "Fidan kritik ortamda önemli pozisyonlarda, kendisinin Türk arabuluculuğu altında dolaylı İsrail-Suriye toplantılara katılmıştır. Ama İsrail bağımsız devlet "Kibaroğlu, Fidan master ve doktora tezi akademik danışmanı olduğunu, hareket biri olarak onu tasvir etmeye çalışıyor.

Kibaroğlu ekledi Fidan, bir çalışkan ve yetenekli bir kişi olarak, Türkiye'nin güvenliği için ancak İsrail, kendisine karşı bir şey şahsen sahip izlenimi veren katkıda bulunabilir ki.

"İsrail de Fidan bir hedef ki İran destekçisidir iddia ederek yapıyor. Bu masaj, İsrail güvenlik tehdidi Fidan nedeniyle altında vermekteyiz. Bu şey çok tehlikeli olduğunu, "Kibaroğlu altını çizdi.

Sedat Laçiner, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) bir siyasi manevra Barak'ın tabloların arkasında olduğunu söyledi.

"İsrail, Türk hükümeti zayıflatmak ve marjinalize çalışıyor çalışıyor. Bunun en kolay yolu yapmak için o orada ve Hamas gibi örgütlerin ya da İran'ın bir destekçisi olarak sunmaya çalıştık arasında bir bağlantı yapmaya çalışmaktır. Şimdi MİT başkanı ile yapmaya çalışıyoruz "Laçiner, Today's Zaman söyledi.

Stratejist Nihat Ali Özcan bu beyanı Barak gelen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye'nin düşmanı olarak kabul edilir değildir geliyor altını çizdi.

"Ne bu ifadeye de anlayacağınız ki iki ülkenin istihbarat servisleri arasında bir kriz vardır. Bu bildirim kabalık sadece bir işaret ama yeni istihbarat çatışmalar bir göstergesi "diye Today's Zaman'a konuşan değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.