3 Ağustos 2010 Salı

TÜRKİYE'NİN BM PLATFORMUNDAKİ AĞIRLIĞI ARTIYOR...

Türkiye'nin Pazartesi günü Gazze-bağlı yardım gemileri İsrail'in ölümcül akın içine bir Birleşmiş Milletler soruşturma memnuniyetle karşıladı ve Tel Aviv kararı soruşturma panel ile işbirliği yapmak önemli bir adım olduğunu söyledi.

Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu sonda ilk kez İsrail uluslararası bir soruşturma kabul etmişti ve "bütün ülkelerin uluslararası hukuk karşı sorumlu olduğunu göstermiştir işareti" dedi.
İsrail kararı BM soruşturma katılmak için "bir ilk ... ama olağanüstü olarak görülmemeli ise," Davutoğlu Anadolu haber ajansına verdiği demeçte.

"Bir BM üyesi olarak, İsrail uluslararası topluma karşı sorumlu olan eylemler için bir ülkedir" dedi.

BM başkanı Ban Ki-moon Pazartesi, bir ve bir Türk İsrail de dahil olmak üzere dört kişilik bir panel, yardım flotilla Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi'nde İsrail'in abluka kırmayı amaçlayan İsrail güçleri tarafından 31 Mayıs baskını araştırmak duyurdu.

İsrail sekiz Türkler ve Türk asıllı bir Amerikan vatandaşı hayatını kaybettiği komando baskını içine uluslararası bağımsız soruşturma kadar şimdi reddedilen arama vardı.

Panel, eski Yeni Zelanda Başbakanı Geoffrey Palmer ve giden Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe ile yanında başkan yardımcısı, 10 Ağustos çalışmaya başlayacak ve Eylül ayı ortasına kadar ilk ilerleme raporu başkanlığında Ban dedi.

Bir Türk hükümet kaynağı bir "önemli bir adım" olarak BM soruşturma nitelendirdi ve uluslararası topluma Ankara'nın baskısı İsrail işbirliği yapmayı kabul etmek neden olduğunu söyledi.

"BM, ABD ve Avrupa ile Türkiye'nin girişimleri sonucunda, İsrail komitesi ile işbirliği yapmayı kabul etti," kaynak, gizli kalmak koşuluyla konuşan söyledi.

"Bu Türkiye için çok önemli bir karar," diye ekledi. "Bu komite adaletsizlik Türkiye'de gidermede önemli bir adımdır baskında karşılaştı."

Türk Dışişleri Bakanlığı da bir "adım doğru yönde alınan" olarak BM soruşturma selamladı ve panel ile Ankara'nın işbirliği sözü verdi.

"Bu soruşturma uluslararası standartlara uygun olarak hızlı, tarafsız ve şeffaf bir şekilde yürütülmektedir şarttır. ... Hepimiz panel üyelerinin objektif ve sorumlu şekilde hareket inanıyorum" bakanlığından yapılan açıklamaya dedi.

Türkiye, soruşturma sonucu "uluslararası hukuka saygı yüklemek ve katkı benzer ihlallerin tekrarı önlemek amacıyla hizmet umduğunu" da ekledi.

Davutoğlu Türk panel üyesi bir "deneyimli diplomat" olacağını Anadolu söyledi ve bir aday zaten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile istişare içinde kabul olduğunu söyledi.

O aday belirlemek fakat BM başkanı birkaç gün içinde açıklama "yapacak" dedi.

Ban, hafta sonunda İsrail ve Türk liderleri ile son dakika istişarelerde bulundu, ne de "benzeri görülmemiş bir gelişme olarak mümkün kılan uzlaşma" ruhlarını için her iki tarafın "teşekkür etti.

"Ben bugünkü anlaşmayı olumlu Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkinin yanı sıra Orta Doğu'daki genel durumun etkisi olacağını umuyoruz."

İsrail komandoları tarafından Mayıs baskında sekiz Türk ve bir Türk-flotilla's kurşun gemide Amerikan ölümle sonuçlanan, Türk feribot Mavi Marmara, Türk-İsrail ilişkileri ağır bir darbe ilgili.

Ankara, uluslararası hukukun ihlali olarak baskını kınadı, derhal büyükelçisini geri çağrıldı ve İsrail ile üç planlanan ortak askeri tatbikatlar iptal edildi.

Türkiye, İsrail saldırısı için özür dilemeliyim kurbanlar için tazminat ödemesi ve ikili ilişkilerin kurtarma için Gazze abluka asansör söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.